Kaupunkikeskus Lippulaivasta maailman ensimmäinen kultatason Smart Building -sertifikaatin saanut keskus

Maaliskuun lopussa Espoonlahdessa avattu kaupunkikeskus Lippulaiva on maailman ensimmäinen kultatason Smart Building -sertifikaatin saanut keskus. Lippulaivan rakentaminen ja suunnittelu huomioitiin myös toisella merkittävällä vastuullisuussertifioinnilla, kultatason LEED-ympäristösertifikaatilla, kertoo Citycon tiedotteessaan.

Talotekniikka-lehti

Smart Building Certification on myöntänyt kultatason Smart Building -sertifikaatin kaupunkikeskus Lippulaivan kehittämisestä. Lippulaivasta tulee maailman ensimmäisen kultatason Smart Building -sertifikaatin saanut keskus.

Arviointiraportissa Lippulaiva sai erityisen korkeat pisteet rakennuksen suorituskyvystä sekä rakennusympäristöstä. Smart Building Certification mittaa rakennusten älykkyyttä monilla eri kriteereillä, kuten rakennusten käytöllä, käyttäjäkokemuksella ja yhteistyöllä, rakennusten suorituskyvyllä, rakennusympäristöllä sekä turvallisuudella.

– Citycon tasoittaa tietä energia- ja vastuullisuustavoitteiden parempaan ymmärtämiseen ja toteutumiseen selkeällä strategialla, innovaatioilla, sovelluksilla ja ratkaisuilla, jotka kannustavat markkinoita ajattelemaan eri tavalla. Cityconilta oppimamme käytännöt eivät ole pelkästään ympäristön kannalta hyviä, vaan myös hyvää liiketoimintaa. Koko maailman tulisi huomioida heidän toimintansa ja seurata heidän esimerkkiään, toteaa Smart Building Certification -yhteisön perustaja sekä toiminnasta ja strategiasta vastaava Nicholas White tiedotteessa.

Lippulaivalle myös kultatason LEED-ympäristösertifikaatti

Smart Building -sertifikaatin lisäksi Lippulaiva on saanut kultatason LEED-ympäristösertifikaatin. Kyseessä on hankevaiheen, eli suunnitteluiden ja rakentamisen ympäristöystävällisyyttä mittaava LEED-sertifiointi. Korkean sertifiointitason saavuttamiseen vaikuttivat erityisesti Lippulaivan sijainti keskellä kaupunkirakennetta erinomaisten julkisten liikenneyhteyksien solmukohdassa sekä paikallisen uusiutuvan energian hyödyntäminen. Lippulaivan sertifiointi tehtiin uusimmilla ja tiukimmilla kriteereillä.

Lippulaivassa vastuullisuus ja kestävä kehitys on huomioitu monipuolisesti. Kaupunkikeskus on energiankulutuksen suhteen hiilineutraali monien kestävien energiaratkaisujensa ansiosta. Lippulaivan energiaratkaisut kattavat sekä geo- ja aurinkoenergian hyödyntämisen kuin myös sähkönkulutuksen älykkään ohjaamisen.

Lippulaivan lämmitys- ja jäähdytystarve katetaan lähes kokonaan omasta maasta geoenergiaa hyödyntämällä sekä ylijäämälämpöä kierrättämällä. Lippulaivan geoenergialaitos on suurin kaupallisessa rakennuksessa olevista järjestelmistä Euroopassa. Keskuksen sähkönkulutusta katetaan katolle ja seinäpinnoille sijoitetuilla aurinkopaneeleilla.

– Tavoitteenamme on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Pyrimme hiilineutraalisuuteen muun muassa vähentämällä omaa energiankulutustamme ​​ja lisäämällä uusiutuvan energian tuotantoa.  Lippulaiva ja siitä saatava opit tukevat tätä tavoitettamme loistavasti, toteaa Cityconin tietohallintojohtaja Kirsi Simola-Laaksonen tiedotteessa.

Kansainvälisessä LEED-ympäristöluokituksessa (Leadership in Energy and Environmental Design) arvioidaan tilojen, rakennuksen ja rakennushankkeen ympäristöominaisuuksia. LEED-sertifiointeja myöntää ja niiden käyttöä valvoo riippumaton Green Building Business Certification Institute.


Lue Talotekniikka-lehden juttu Lippulaivan älykkäästä sähköjärjestelmästä kesäkuun Talotekniikka-lehdestä. 

Lue lisää

Katso kaikki