Kaupungit eivät ole varautuneet sään ääri-ilmiöihin

Urban Insight: Monelta kaupungilta puuttuu suunnitelma äärimmäisten sääilmiöiden varalle.

Urban Insight: Monelta kaupungilta puuttuu suunnitelma äärimmäisten sääilmiöiden varalle.

Viime kesän voimakkaat sadekuurot ja tulvat yhdessä IPCC:n hälyttävän raportin kanssa äärimmäisten sääilmiöiden yleistymisestä kääntävät katseet kaupunkiemme vesihuoltoon ja hulevesien hallintaan. Terveen tulevaisuuden turvaamiseksi ja järjestelmävikojen estämiseksi, Sweco ehdottaa uudessa raportissaan kolmea vesistrategiaa, jotka sivuavat myös terveyteen liittyviä haasteita.

IPCC:n tuorein raportti soittaa hälytyskelloja tuhoista, joita aiheuttavat tiheämmät ja laajemmat rankkasateet ja tulvat. Saimme tästä esimakua viime kesänä monin paikoin ympäri maailmaa.

Eurooppalaisten kaupunkien viemäriverkostot ovat monin paikoin yli satavuotiaita, eikä niitä ole mitoitettu valtaville tulville. Viemäri- ja vesijohtoverkostot ovat rapistumassa, ja 10–20 vuoden kuluessa viemäriverkostot saattavat romahtaa materiaalien rapautuessa.

Samaan aikaan kuivuudesta ja vesipulasta on tullut todellisuutta. Vaikka veden kulutuksessa ei tapahtuisi muutoksia, vedentarpeen odotetaan ylittävän käytettävissä olevat vesivarat 40 prosentilla vuoteen 2030 mennessä väestönkasvun, kaupungistumisen kiihtymisen, ilmastonmuutoksen ja ravintotottumusten muutosten seurauksena.

– Äärimmäisten sääilmiöiden yleistyminen lisää terveys- ja turvallisuusriskejä kaikkialla Euroopassa. Tarvitaan toimenpiteitä, joilla voidaan minimoida tulviin, saastumiseen ja terveysuhkiin liittyvät riskit”, sanoo suunnittelija Tia Savolainen Swecolta, joka on myös toinen raportin pääkirjoittajista.

Raportissa korostetaan insinöörien ja suunnittelijoiden yksilöimiä haasteita ja paljastetaan maanpäällisen ja maanalaisen vesi-infrastruktuurin mahdollisesti mullistavia innovaatioita, jotka vaikuttavat suoraan terveyteemme.

– Jotta puhdasta vettä riittäisi tulevaisuudessa kaikille ja vesihuoltojärjestelmän viat voitaisiin estää toimivan hallintajärjestelmän avulla, ehdotamme kolmea vesistrategiaa, jotka sivuavat myös terveyteen liittyviä haasteita. Ensinnäkin tilan varaaminen vedelle ja ihmisille, toiseksi luonnon palauttaminen kaupunkeihin sekä kolmanneksi jätevesien vähentäminen, uudelleenkäyttäminen ja puhdistaminen, kertoo toinen pääkirjoittajista, ympäristöteknologian bioinsinööri Steven Raes Belgian Swecolta.

”Terveyttä vedestä kaupungissa” -raportti on vuorossaan kolmas kaupunkien terveyttä ja hyvinvointia käsittelevässä ”Urban Insight” -raporttisarjassa, jossa Swecon asiantuntijat käsittelevät turvallisten ja ilmastonkestävien kaupunkiympäristöjen suunnittelussa ja rakentamisessa tarvittavaa dataa, faktoja ja tiedettä.

Sweco julkaisee suomennoksen raportista kotisivuillaan lähipäivinä.

Lue lisää

Katso kaikki