Teollisuuden investoinnit siivittivät teknisen kaupan kasvua

Teknisen Kaupan jäsenyritysten myynti oli nousujohteista läpi vuoden 2017.

Koko vuoden osalta Teknisen Kaupan jäsenyritysten myynti kohosi 7,5 prosenttia edellistä vuotta korkeammalle ylittäen yhdeksän miljardin euron rajapyykin. Teollisuuden tuotteissa ja palveluissa tahti kiihtyi kvartaali kvartaalilta ja toimialan koko vuoden myynti nousi lähes yhdeksän prosenttia edellistä vuotta korkeammalle.

Tuotteet ja palvelut rakentamiseen kasvattivat myyntiään runsaat neljä prosenttia. Kuluttajatuotteissa vuoden jälkimmäinen puolisko osoittautui ensimmäistä paremmaksi. Toimiala pääsi alkuvuoden negatiivisen kehityksen jälkeen reilun prosentin kasvuun.

”Vahva vuosi sai vieläkin vahvemman lopun. Viimeisen vuosineljänneksen myynnin kehitys teknisessä kaupassa oli vuoden parasta ja koko vuonna päädyttiin yli seitsemän prosentin kehitykselle. Osa hyvästä myynnin kehityksestä tulee hintojen noususta”, sanoo Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Markku Uitto.

”Teollisuuden investointien kehitys on erityisen ilahduttavaa. Samaan aikaan on toki muistettava, että teollisuuden tuotantokapasiteetti on vielä lähes viidenneksen vuoden 2008 tasosta. Näyttää kuitenkin siltä, että investoinnit kapasiteetin lisäämiseen jatkuvat myös alkavana vuonna.”

Uiton mukaan yritysten luottamus tulevaisuuteen on poikkeuksellisen hyvä. Sitä tulisi edelleen ruokkia investointeihin kannustavalla talouspolitiikalla.

”Vahvan kasvun jatkumisen uhkana on, että osaavan henkilöstön saatavuus moniin teknisen kaupan avaintehtäviin on heikentynyt selvästi ja teollisuuden toimitusajat niin raaka-ainepuolella kuin koneissa ja komponenteissakin ovat pidentyneet merkittävästi ja voivat olla jo varsin tavallisissakin tuotteissa pahimmillaan yli vuoden”, Uitto toteaa.

Jätä kommentti

*

*