Kaukolämmön optimointiratkaisun avulla energiansäästöä – ”Kolme neljäsosaa Suomen asuinrakennuskannasta on puutteellisesti perussäädettyjä”

Telia ja kiinteistöjen älyratkaisuja tarjoava Danfoss Leanheat aloittavat yhteistyön taloyhtiöiden energiaratkaisujen optimoinnin kehittämiseksi.

Kuva: Telia

Yhteinen IoT-palvelu voi auttaa vähentämään suomalaisten taloyhtiöiden energiankulutusta 10 prosenttia, optimaalisissa olosuhteissa jopa enemmän, kerrotaan Telian tiedotteessa.

Danfoss Leanheatin kaukolämmön optimointipalvelu on käytössä jo 200 000 asunnossa. Yhteistyön avulla on mahdollisuus tehostaa jopa yli miljoonan suomalaisen asunnon energiankulutusta. Jokaiseen asuntoon asennettavat Telian sisäilmasensorit yhdistyvät pilvipalveluun, joka analysoi dataa ja muodostaa visuaalisen raportin käyttöliittymään. Asunnoista saatavaan dataan yhdistetään sääennusteet, ulkolämpötila, ja vanhoja kaukolämmön kulutustietoja. Kaukolämmön hallinta palvelun avulla on vaivatonta ja kustannustehokasta, tiedotteessa kerrotaan.

– Motivan arvion mukaan kolme neljäsosaa Suomen asuinrakennuskannasta on puutteellisesti perussäädettyjä. Yhteinen palvelumme on ikään kuin rakennuksen oma tekoälyrobotti: se optimoi rakennuksen energiakulutuksen ja tuottaa dataa, jonka perusteella voi tehdä oikeita toimenpiteitä ja ehdotuksia kiinteistöjen ja tilojen jatkuvaksi parantamiseksi ja asumismukavuuden lisäämiseksi, kertoo Kimmo Ahvenlampi, Telian IoT-erityisasiantuntija ja ratkaisumyyjä tiedotteessa.

– Energiaoptimoinnin avulla taloyhtiö voi nopeasti alkaa säästämään lämmitysenergiaa ja kerätä dataa tukemaan mahdollisia muita energiansäästötoimenpiteitä. Telian vahvan markkina-aseman ansiosta meillä on yhdessä mahdollisuus laajentaa taloyhtiöpalveluja energianhallintaan ja sitä kautta kestävämpiin kiinteistöratkaisuihin, sanoo Lauri Hiekkanen, Danfoss Leanheatin Suomen myyntivastaava tiedotteessa.

– EU on arvioinut, että rakennukset vastaavat 40 prosentista kaupunkien energiankulutuksesta ja 36 prosentista kasvihuonepäästöistä. Energiankulutuksen optimointi on tärkeää niin kaupungeille kuin kiinteistöjen omistajillekin vaihtelevien energiahintojen ja kiristyvien ilmastotavoitteiden myötä. Rakennukset ovatkin avainasemassa, kun kaupunkia muokataan ympäristöystävällisemmäksi, Kimmo Ahvenlampi sanoo tiedotteessa.

Lue lisää

Katso kaikki