Katainen: yritysten syytä katsoa itään

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen sanoo, että Suomen talouskasvu on hiipumassa, mutta suureen synkistelyyn ei ole aihetta. Kataisen mukaan suhdannelaskun aallonpohja on vuoden 2009 puolivälissä. Maailmantalouden muutos näkyy Suomessakin, mutta ministerin mukaan kansalaisten ostovoima kasvaa ensi vuonna selvästi palkankorotusten ja veronkevennysten ansiosta.
Synkkenevä kansainvälinen taloustilanne ei Kataisen mielestä anna aihetta talousennusteiden tai budjettikehysten muuttamiseen. Katainen sanoo, että yritysjohtajien kannattaisi suunnata katseet Venäjälle, jonka talouskasvu näyttää jatkuvan vahvana ensi vuonna.
Ministeri Katainen on huolissaan vuoden 2010 jälkeisestä ajasta, kun väestön ikääntyminen laskee talouskasvumme pysyvästi 1-2 prosenttiin, vain tuottavuuden kasvun varaan.
Heikko talouskasvu ja tarvittavien hyvinvointipalveluiden rahoittaminen voivat pahimmillaan johtaa velkaantumiskierteeseen. Jotta huoltosuhde vastaisi vuonna 2020 nykytasoa, olisi Suomeen saatava 1,8 miljoonaa uutta maahanmuuttajaa, mikä ei ole mahdollista, sanoo Jyrki Katainen.
Lähde: www.teknologiateollisuus.fi

Lue lisää

Katso kaikki