Kansallismuseossa käynnistyy mittava lisärakentaminen ja peruskorjaushanke syyskuussa

Kansallismuseon yli satavuotisen historian suurin rakennushankekokonaisuus on alkamassa.

Havainnekuva: JKMM Arkkitehdit oy

Yli kolmivuotisessa hankkeessa museolle rakennetaan laajennusosa ja sen myötä lisää tilaa tulevaisuuden toiminnan tarpeisiin, ja historiallista päärakennusta peruskorjataan. Kiinteistön omistajana rakennushankkeesta vastaa Senaatti-kiinteistöt, kerrotaan Senaatti-kiinteistöjen tiedotteessa.

Laajennusosan rakennustyöt alkavat tontilla syyskuussa työmaa-aidan pystyttämisellä ja rakentamista valmistelevilla töillä, ja marraskuussa aloitetaan nykyisen museorakennuksen osittainen peruskorjaus. 

Kansallismuseolle mittavasti uutta näyttelytilaa 

Rakennushankkeessa Kansallismuseon nykyiselle tontille toteutetaan Kansallismuseon laajennusrakennus, joka maan alla yhdistyy historialliseen päärakennukseen. Laajennus kasvattaa Kansallismuseon näyttelytiloja ja parantaa museon saavutettavuutta. Kyseessä on näyttävä, arkkitehtonisesti ja rakentamiseltaan kunnianhimoinen uudisrakennus.  

– Näin kunnianhimoinen rakentaminen näin vaativalla paikalla edellyttää huippuosaamista. Olemme saaneet mukaan laajan ja äärimmäisen ammattitaitoisen toimijoiden verkoston, jonka kanssa tällaisenkin uudisrakennuksen toteuttaminen on mahdollista, toteaa Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Jukka Lallo tiedotteessa.

Laajennuksen suunnittelu perustuu arkkitehtuurikilpailun voittaneeseen JKMM Arkkitehdit Oy:n ehdotukseen. Hankkeen pääurakoitsijana toimii SRV. Laajennusosan LVIA-suunnittelu on Ramboll Finland oy:n ja uudisrakennuksen Granlund oy:n käsialaa.

Kustannusarvio laajennusrakennukselle on 55 miljoonaa euroa.

– Laajennusosan pinta-ala on kaikkiaan noin 5 900 kerrosneliömetriä, josta noin 600 kerrosneliömetriä sijaitsee maan päällä ja muut tilat maan alla kahdessa tasossa. Tiloista siis noin 90 prosenttia sijoittuu maan alle, kertoo Lallo tiedotteessa.

Maan päälle nousee lasiseinäinen ravintolapaviljonki. Kokonaisuuden valmistumisen jälkeen pihapuisto on edelleen tarkoitettu avoimeksi ja vehreäksi puistoksi, jossa museo järjestää myös erilaisia tapahtumia.  

Kestävän rakentamisen ratkaisut ohjaavat rakennushanketta, ja Senaatin hiilineutraalisuustavoitteet on otettu huomioon. Uudisrakennuksissa Senaatin tavoitteena on 25 prosenttia pienempi hiilijalanjälki vertailutasoon nähden. Päästötavoitteet huomioidaan myös työmaalla esimerkiksi käytettävissä työkoneissa. 

Päärakennuksen ja Vaunuvajan peruskorjaus turvaa yli satavuotiset rakennukset 

Kansallismuseon päärakennus on restauroitu ja peruskorjattu edellisen kerran vuosina 1995–2000. Nyt tehtävässä peruskorjauksessa kunnostetaan muun muassa Kansallismuseon vesikatot, julkisivut ja ilmanvaihto. Peruskorjaushanke käynnistyy marraskuussa 2023. Nyt käynnissä on kehitysvaihe, jossa on pääurakoitsijana mukana NCC ja pääsuunnittelijana A-konsultit. Kustannusarvio on 35 miljoonaa euroa. 

Pihapuistoon uusia puita ja kasvillisuutta

Rakennustöiden aikana museon eteläisen muotopuutarhan puusto säilyy. Pohjoiselta pihalta suurin osa puista kaadetaan, jotta rakentaminen voidaan toteuttaa. Puustosta on tehty huolellinen kuntotutkimus, josta on selvinnyt, että pihan jalavia vaivaa jalavanpakuritauti. Töölönkadun puoleinen puurivi voidaan kuitenkin vielä suurelta osin säilyttää.

Kaadetuista puista otetaan talteen mahdollisimman paljon materiaalia, josta valmistetaan myöhemmin kalusteita ja esineistöä mahdollisesti myös museon käyttöön. Vanhoista puista otetaan myös pistokkaita ja vartetaan uusia taimia. Joitain puita pystytään siirtämään rakennustyön ajaksi ja palauttamaan pihapuistoon rakennustöiden valmistuttua. Kun rakennushanke valmistuu, pihapuisto palautetaan vehreäksi ja pihalle palautetaan sen historiallisen luonteen omaisesti uusia puita ja kasvillisuutta.  

Kansallismuseo on avoinna yleisölle 15.10.2023 saakka, minkä jälkeen museo sulkeutuu rakentamisen ja peruskorjauksen ajaksi. Historiallisen päärakennuksen, uudisosan ja pihapuiston muodostama kokonaisuus avautuu yleisölle keväällä 2027.  

Lue lisää

Katso kaikki