Kannattaako ilmalämpöpumppu koteloida? – Asiantuntija neuvoo

Lämpöpumpun energiatehokkuuden kannalta on tärkeää, että ilma pääsee kiertämään ulkoyksikön ympärillä mahdollisimman esteettömästi. Kuva: Daikin Finland

Pitääkö ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö koteloida – ja onko suojakotelosta haittaa? Ilmalämpöpumpulle suositellaan vain katosta, sillä kotelointi voi heikentää ilmavirtausta ulkoyksikön ympärillä ja sitä kautta vaikuttaa sen suorituskykyyn, kertoo Daikin Finland tiedotteessaan.

Lämpöpumpun energiatehokkuuden kannalta on tärkeää, että ilma pääsee kiertämään ulkoyksikön ympärillä mahdollisimman esteettömästi. Kotelointi vaikka ritilöillä vaikuttaa aina ilmavirtauksiin ja voi heikentää lämpöpumpun hyötysuhdetta.

− Ulkoyksikön läpi puhalletaan lämmityskauden aikana valtava ilmamäärä, ja sen on päästävä virtaamaan vapaasti. Jos kotelointi rajoittaa virtausta, kuluu lämmittämiseen tai kesällä jäähdyttämiseen silloin enemmän energiaa, lämpöpumppuvalmistaja Daikinin tuotepäällikkö Jussi Kummu kertoo tiedotteessa. 

Tämän vuoksi ilmalämpöpumpun ulkoyksikön kotelointia ei suositella edes ritilöillä. Ulkoyksikön päälle voi kuitenkin asentaa sitä suoralta lumisateelta ja esimerkiksi katolta tippuvalta jäältä suojaavan katoksen. Mikäli laite on hyvin suojassa pitkän räystään alla, ei edes erillinen katos ole tarpeen.

Ilmalämpöpumppu ottaa ilmaa ulkoyksikön takaa ja puhaltaa kennoston läpi virranneen ilman pois yksikön etupuolelta. Ulkoyksikön oikea etäisyys seinistä ja muista rakenteista riippuu lämpöpumpun mallista ja erityisesti sen tehosta, sillä lämmitysteholtaan noin 4 kW:n, tavallisen ilmalämpöpumpun ilmavirta on pienempi kuin 8 kW tehoisen ilma-vesilämpöpumpun ulkoyksikön ilmavirta.

− Lämmityksen ja jäähdytyksen mahdollisimman pieni sähkönkulutus voidaan varmistaa sillä, että ilmavirtaa ulkoyksikön lävitse ei rajoiteta, Kummu korostaa.

Lämpöpumpun ulkoyksikön minimietäisyydet rakenteisiin löytyvät laitteiden asennusohjeista. Osviittaa toimivasta koteloinnista antaa suurten kohteiden VRV-järjestelmien ulkoyksiköitä varten suunniteltu ääntä vaimentava kotelo, joka on huomattavasti itse ulkoyksikköä suurempi. Kotelo on suunniteltu siten, että se vaimentaa melua jopa 10 desibeliä, mutta ilmavirtaus ja sitä kautta ulkoyksikön kapasiteetti on pyritty pitämään mahdollisimman lähellä samaa kuin vakio-olosuhteissa.  

Erittäin tuulisissa oloissa suositellaan tuulensuojan asentamista laitteen sivulle tilanteissa, joissa esimerkiksi mereltä tuulee suoraan kohti ulkoyksikköä.

Lue lisää

Katso kaikki