Kalajätteestä biodieseliä Vietnamissa VTT:n johdolla

VTT on yhteistyökumppaneineen käynnistänyt kolmivuotisen ENERFISH-projektin, jossa kehitetään kalanjalostuslaitoksen kalanperkuujätteestä biodieseliä.
Teknologian toimivuus ja nopea kaupallistaminen varmistetaan rakentamalla vietnamilaisen Hiep Thanh Seafood JSC:n kalanjalostuslaitoksen yhteyteen biodieselin tuotantolaitos. Projektin toteutus perustuu perustutkimuksen läpikäyneeseen teknologiaan.
Projektissa kehitetään myös hiilidioksidin käyttöön perustuvaa jäähdytystä ja kalanjalostusolosuhteisiin soveltuvaa pakastusjärjestelmää. Uudentyyppisellä kylmäjärjestelmällä saavutetaan noin 20 prosentin energiansäästö.
VTT:n koordinoimassa projektissa on mukana useita suomalaisia ja vietnamilaisia pk-yrityksiä, mm. Preseco Oy ja Vahterus Oy. Projektin päärahoittaja on Euroopan Unioni. Suomen Ulkoministeriö rahoittaa demonstraatiolaitteiston rakentamista Vietnamiin. EU:n osuus 5 miljoonan euron kokonaisbudjetista on noin 60 prosenttia ja Suomen Ulkoministeriön noin 10 prosenttia.
– Kalateollisuuden jätteestä voidaan tuottaa uusiutuvaa energiaa niin, että toiminta on taloudellisesti varsin kannattavaa. Projektin jäsenillä on tavoitteena jo sen kuluessa aikaansaada merkittävää liiketoimintaa, sanoo VTT:n erikoistutkija Aulis Ranne.

Vietnam sopii hyvin laitoksen sijoituspaikaksi, koska siellä on runsaasti kalantuotantolaitoksia ja tarvetta hajautettuun energiantuotantoon ja nykyaikaiseen jäähdytysteknologiaan.

www.vtt.fi/uutta/2008/25112008_enerfish.jsp

Lue lisää

Katso kaikki