Kadut voivat tulvia ensi viikolla Etelä- ja Lounais-Suomessa – Sadevesiviemärit kannattaa avata

Kuva: Stanislaw Mikulski, AdobeStock

Lämmin sää ja vesisateet saavat ennusteiden mukaan kadut tulvimaan Etelä- ja Lounais-Suomessa ensi viikon maanantain ja torstain välillä. Myös Etelä- ja Länsi-Suomen joet saattavat tulvia alavimmille pelloille, kertoo Suomen ympäristökeskus tiedotteessaan.

Tulvimista edesauttaa viime päivinä kaduille kertynyt lumi ja jää, jotka tukkivat herkästi katujen sadevesiviemäreitä. Monin paikoin lunta ei ole ehditty poistamaan kaduilta lumisateiden tahdissa. Katujen ja kiinteistöjen sadevesiviemärit kannattaa nyt puhdistaa lumesta ja jäästä tulvimisen vähentämiseksi, kehotetaan tiedotteessa.

− Todennäköisimmin taajamatulvia nähdään tiistain ja torstain välillä, jolloin on ennusteiden mukaan lämpimin jakso. Jo sunnuntaina ilmeisesti käydään monin paikoin plussan puolella, mutta maanantaina aamu on kylmä suurimmassa osassa maata. Aivan etelässä ollaan myös maanantaina aamulla nollan tuntumassa, kertoo Suomen ympäristökeskuksen tutkija Harri Myllyniemi tiedotteessa.  

Lumen sulamisvedet ja sateet nostavat Etelä- ja Länsi-Suomessa jokien ja järvien pintoja. Joet tulvivat ennusteiden mukaan paikoin alavimmille pelloille.  

Uudellamaalla lumesta sulaa noin puolet. Koska lumi painuu kastuessaan kasaan, laskee lumen syvyys noin 50 cm:stä 10–20 cm:iin. Lounais-Suomesta lumi saattaa huveta kokonaan.

Lue lisää

Katso kaikki