Jyväskylään valmistuu kuitutehdas, joka toimii uusiutuvalla energialla ja talteen otetulla lämpöenergialla

Woodspinin tehdas Jyväskylässä. Kuva: SRV

Woodspinin kuitutehtaan rakennustyöt ovat valmistuneet Jyväskylän Eteläportissa kuukauden etuajassa. Kuntien omistama kiinteistökehitysyhtiö Jykia rakennutti tehtaan materiaali-innovaatioyhtiö Spinnovan ja selluyhtiö Suzanon yhteisyritys Woodspin Oy:lle. Rakennustöiden päätyttyä tiloissa jatkuvat kaluste- ja laiteasennukset, kertoo SRV tiedotteessaan.

Jyväskylän Eteläportin teollisuusalueelle valmistuvassa tehtaassa tullaan valmistamaan tekstiilikuitua puupohjaisesta selluloosasta tekstiiliteollisuuden tarpeisiin. Samassa kiinteistössä tulee toimimaan myös Spinnovan pääkonttori sekä Suzano Finland Oy:n MFC-laitos. Suzano on maailman suurin puusellun tuottaja.

Rakennetun kiinteistön pinta-ala on noin 11 500 neliömetriä, joka muodostuu noin 9 500 neliömetrin tuotantohalleista ja noin 2 000 neliömetrin laajuisesta toimisto- ja laboratorio-osasta. Tiedotteen mukaan kestävät energiaratkaisut ovat merkittävässä roolissa tehtaassa. Tehdas toimii uusiutuvalla energialla ja talteen otetulla lämpöenergialla, minkä lisäksi tehdasprosessissa syntynyt energia ohjataan takaisin kaukolämpöverkkoon.

− Kyseessä on koko maailman mittakaavassa ainutlaatuinen hanke. Olemme yhdessä paikallisen energiayhtiön kanssa rakentaneet konseptin, jonka avulla hukkalämpöä pystytään hyödyntämään ja näin vähentämään tehtaan hiilidioksidipäästöjä merkittävästi. Se, että tällainen rakennushanke valmistuu kuukauden etuajassa haastavassa ja epävakaassa maailmantilanteessa, on todella hyvä suoritus. Rakentamisen näkökulmasta tuotanto- ja laboratoriotilat ovat erityisen haastavia, kertoo Spinnovan toimitusjohtaja Kim Poulsen tiedotteessa.

Tehtaassa valmistetaan Spinnova-kuitua, joka on ekologinen, ilman liuottamista tai haitallisia kemikaaleja valmistettu kuitu. Ekologisuus on huomioitu myös rakennuksen pintamateriaaleissa, joissa on hyödynnetty runsaasti puuta ja muuta luonnonmateriaalia.

− Woodspinin tehdas on malliesimerkki kestävästä ja elinkaariviisaasta rakennuksesta, jossa energiaa pystytään keräämään talteen. Tuotantolaitos muokattiin käyttäjän tarpeiden mukaiseksi kuuntelemalla Spinnovan ja Suzano Finlandin toiveita ja keskustelemalla vaihtoehtoisista ratkaisuista. Teknisesti vaativien tilojen rakentaminen sekä runsasluminen talvi toivat rakennusprojektiin omat haasteensa, mutta haasteista selvittiin ja aikataulu piti hienosti, sanoo SRV:n Alueyksiköiden johtaja Henri Sulankivi.

Hankkeen rakennustyöt käynnistyivät syksyllä 2021. Hankkeen kokonaisarvo oli noin 50 miljoonaa euroa, josta SRV:n projektinjohtourakan osuus on noin 19,5 miljoonaa euroa.

Lue lisää

Katso kaikki