Joutsen-merkitty päiväkoti voitti Procura+ -palkinnon Tallinnassa

Hyvinkäälle rakennettu Suomen ensimmäinen Joutsen-merkitty päiväkoti voitti merkittävän Procura+ -palkinnon Tallinnassa 17.10.2017 kategoriassa kestävän kehityksen palkinto.

Hyvinkäälle rakennettu Suomen ensimmäinen Joutsen-merkitty päiväkoti voitti merkittävän Procura+ -palkinnon Tallinnassa 17.10.2017 kategoriassa kestävän kehityksen palkinto.

Viron talous- ja viestintäministeriön ja Euroopan Komission viestintäverkkojen, sisältöjen ja teknologian pääosaston järjestämäInnovatiivisten hankintojen konferenssi huipentui tiistaina gaalaan, jossa palkittiin julkisia hankintoja kolmessa kategoriassa: vuoden kestävän kehityksen hankinta, vuoden innovatiivinen hankinta sekä vuoden hankintamenettely.

Procura+ -verkosto palkitsee onnistuneita, käynnissä olevia ja kestävän kehityksen mukaisia innovatiivisia julkisia hankintoja. Nämä hankinnat kehittävät julkisen sektorin kilpailuttamia tuotteita ja palveluja, prosesseja ja infrastruktuuria.

Palkinnon saajaksi ehdotettuja finalisteja oli seitsemän yhteensä viidestä eri maasta – Suomesta, Alankomaista, Italiasta, Isosta-Britanniasta ja Itävallasta. Palkintoja tuetaan EU:n Horisontti 2020 tutkimus- ja innovaatiorahoitusohjelmasta. Procura+ -verkostoa koordinoi ICLEI, joka on vuodesta 1992 asti toiminut kansainvälinen verkosto, johon kuuluu yli 1500 kaupunkia, kuntaa ja aluetta, jotka ovat sitoutuneet kestävän kehityksen mukaiseen ja vähähiiliseen rakentamiseen.

Hyvinkään kaupungin voitokas hankintaprosessi alkoi julkisella tietopyynnöllä heinäkuussa 2015 ja jatkui hankintailmoituksella joulukuussa 2015. Kilpailutuksen voittaneen Teijo-Talot Oy:n kanssa suunnittelu jatkui ja rakentaminen alkoi keväällä 2016.

Kohde on yhdeksänryhmäinen päiväkoti, jonka kerrosala on 2062 m2. Rakennus koostuu 29 tehdasvalmisteisesta moduulista sekä paikalla rakennetusta väestönsuojasta. Moduulit toimitettiin tontille toukokuussa 2017 ja päiväkoti otettiin käyttöön elokuussa 2017.

Joutsenmerkittyjen rakennusten kriteerit perustuvat elinkaariajatteluun. Päiväkoti on energiatehokas, sen sisäilma on hyvä ja siinä käytetyt materiaalit ovat turvallisia ja terveellisiä käyttäjille.

Hyvinkään kaupunki on sitoutunut kestävän kehityksen periaatteisiin. Kaupunki on esimerkiksi mukana Kohti hiilineutraalia kuntaa -verkostossa, jossa se on sitoutunut vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

”Rakennuttamisessa lähtökohtanamme on ympäristön terveellisyys ja turvallisuus. Kenttäkadun päiväkoti on tästä oiva esimerkki ja olemme erittäin iloisia sen saamasta tunnustuksesta”, kertoo vastaava rakennuttaja Hannele Salonen. ”Kaupunki juhlii 100 vuottaan yhdessä itsenäisen Suomen kanssa, ja tämän palkinnon voittaminen tekee juhlavuodesta vielä merkittävämmän.”

Kenttäkadun päiväkodin rakentaminen oli Teijo-Taloille monella tavalla uraa uurtavaa.

”Projektin myötä olemme oppineet paljon Joutsenmerkkikriteerien mukaisesta rakentamisesta ja aiomme hyödyntää opittua myös jatkossa. Monet asiakkaamme ovat kiinnostuneita ympäristöystävällisestä ja terveellisestä rakentamisesta – erityisesti nyt, kun sisäilmaongelmia esiintyy niin laajalti”, projektipäällikkö Heidi Karlsson Teijo-Taloilta toteaa.

Teijo-Talot on toiminut vuodesta 2000, ja on tunnettu perustuksineen tehtaassa täysin valmiiksi rakennetuista terveellisistä ja turvallisista tilaratkaisuistaan, jotka ovat myös aidosti jälkikäteen siirrettävissä, jos asiakkaan tilatarpeet muuttuvat. Niin myös Kenttäkadun päiväkoti.

Lue lisää

Katso kaikki