Järvenpään yhteiskoulun koulurakennus alkaa hahmottua – ”Perustukset ovat koulutilojen osalta valmiit ja elementtiasennukset alkaneet”

Markkinatilanne tuo kustannuspaineita ja vaatii hyvää yhteistyötä rakentajan, tilaajan ja suunnittelijoiden kesken.

Järvenpään yhteiskoulun rakentaminen on edennyt elementtien asennusvaiheeseen. Markkinatilanne tuo kustannuspaineita ja vaatii hyvää yhteistyötä rakentajan, tilaajan ja suunnittelijoiden kesken, kertoo Mestaritoiminta Oy tiedotteessaan.

 Päivi Ruuskanen/Mestaritoiminta Oy ja Talotekniikka-lehti

– Perustukset ovat koulutilojen osalta valmiit ja elementtiasennukset alkaneet. Pikapuolin käynnistyy myös liikuntahallin perustusten tekeminen. JYK:n kokonaisuuden ulkomuoto alkaa hahmottua viikko viikolta enemmän, kertoo työmaan alkuvaiheen vastaava mestari Aki Puikkonen Consti Oy:stä tiedotteessa.

Paalutuksen haasteiden ja hektisestä markkinatilanteesta johtuvan materiaalitoimitusten ongelmien takia työmaan aikataulussa on pieni viivästyminen. Se ei kuitenkaan vaikuta hankkeen lopulliseen valmistumisaikaan ensi vuoden alussa.

Rakennuttamisesta vastaavan Mestaritoiminta Oy:n kanssa on neuvoteltu päivitetty aikataulu hankkeen parhaan etenemisen varmistamiseksi.

Elementit monelta eri toimittajalta

– Tällä hetkellä rakennetaan niin paljon, että elementtien toimitusajat ovat pitkät. Varmistaaksemme materiaalien saannin, olemme tilanneet elementit monelta eri toimittajalta. JYK:n lisähaasteena on julkisivuun tulevat grafiikkaelementit, joita kaikki tehtaat eivät pysty toimittamaan. Tilaukset on nyt kuitenkin saatu hoidettua ja elementit saadaan tontille päivitetyn aikataulun mukaan, kertoo Consti Oy:n alue- ja asiakkuusjohtaja Yianni Charalambous tiedotteessa.

Graafinen betoni tuo elävyyttä rakennuksen julkisivuun. Julkisivuun tuleva tyyppikuvio on luotu JYK:iä varten.

– Graafinen betoni tarkoittaa sitä, että valmiiseen elementtiin laitetaan valuvaiheessa graafinen kalvo, joka muodostaa valmiin julkisivupinnan jo tehtaalla ja työmaalla se asennetaan paikoilleen, kertoo Puikkonen tiedotteessa..

Markkinatilanne tuo kustannuspaineita

Markkinatilanne on vaikuttanut myös alihankkijoiden tarjouksiin.

– Viime syksynä tuli rakennuskustannusindeksiin muutoksia eli rakentamisen hinta nousi voimakkaasti ja muun muassa lyhensi alihankkijoiden tarjousaikoja. Näin isossa hankkeessa se aiheuttaa hankaluutta, mutta onneksi tilaaja on ollut ketterä tekemään päätöksiä, toteaa Charalambous tiedotteessa.

Hankkeen suunnittelu- ja toteutusratkaisuita on kehitetty yhteistyössä rakentajan, tilaajan ja suunnittelijoiden kesken, jotta rakennuskustannusten nousun vaikutukset hankkeen kustannuksiin olisivat mahdollisimman pienet.

– Tähän mennessä toteutuneet rakentamisen- ja hankintojen kustannusylitykset on pystytty kattamaan hankkeen budjetissa olevalla hinnanmuutos- ja riskivarauksella, toteaa Charalambous tiedotteessa.

Käyttäjät osallistettu aktiivisesti

JYK:n erikoisuutena on ollut alusta lähtien käyttäjien runsas osallistamisen.

– Meillä on ollut tähän mennessä jo yhdeksän isoa suunnitteluun liittyvää katselmusta ja kaikissa käyttäjiä koskevissa asioissa käyttäjien edustajat ovat olleet mukana, kertoo Charalambous tiedotteessa.

Työmaavaiheen tärkeä huolenaihe niin tilaajalla kuin urakoitsijallakin on ollut lasten turvallisuuden varmistaminen työmaan läheisyydessä liikuttaessa. Turvallisuuden varmistamiseksi on tehty monia toimenpiteitä huolellisesta suojauksesta tiedottamiseen.

– Kaikki on mennyt oikein hyvin. Ei ole ollut minkäänlaista ongelmaa lasten turvallisuuteen liittyen, toteaa Puikkonen tiedotteessa.

 

Lue lisää

Katso kaikki