Jarno Limnéll: ”Turvallisuus on ennen kaikkea tunne”

Jarno Limnéll Rakennusten energiaseminaarin näyttelyalueella 9.11.2022. Kuva: Piritta Porthan

Jarno Limnéll puhui Rakennusten energiaseminaarissa kyberuhkien torjunnasta kiinteistöissä. Limnéll on työskennellyt turvallisuuspolitiikan ja turvallisuuden parissa yli 25 vuotta ja kertoi, ettei ole nähnyt esimerkiksi yrityksissä ja organisaatioissa työurallaan koskaan aikaisemmin näin vahvaa kiinnostusta turvallisuuden ja varautumisen asioihin. ”Voin kyllä sanoa, hyvät ystävät, että historiallisia aikoja tässä tällä hetkellä eletään”.

Jarno Limnéll työskentelee professorina Aalto-yliopistossa, osaamisalueenaan kyberturvallisuus ja turvallisuus. Hän muistutti Rakennusten energiaseminaarissa pitämässään puheessa, että turvallisuus on ennen kaikkea tunne – ja siihen meidän pitää vaikuttaa tuomalla ”toivon valoa”. ”Uhkat ja riskit kuuluvat ihan luonnollisesti turvallisuuteen. Kyse on enemmänkin siitä, miten hyvin me ymmärrämme omaa toimintaympäristöämme, joka muuttuu koko ajan, ja millaiseksi määritämme riskitason, jolla turvallisuutta teemme”, Limnéll sanoi puheessaan.

Limnéll muistutti, että kybermaailma ja kyberturvallisuus sekä fyysinen maailma ja fyysinen turvallisuus menevät yhä tiiviimmin yhteen. ”Jos haittaohjelma pääsee Ukrainassa sähköntuotantolaitoksen tietojärjestelmiin ja järjestelmät lakkaavat toimimasta, digitaalisen maailman puolen häiriötilanne saa aikaan sen, että sadat tuhannet ihmiset ovat fyysisen maailman puolella ilman sähköä”.

Talotekniikka-lehti jututti Limnélliä seminaarin näyttelyalueella. Kysyimme, miten taloteknisten järjestelmien kyberturvallisuutta voisi parantaa.

– Kaksi tärkeää asiaa. Alusta alkaen kun rakennetaan, huolehditaan myös turvallisuudesta. Toinen on se, että ihmisten osaamiseen, tietotaitoon kannattaa kiinnittää huomiota, Limnéll vastasi.

Millä tasolla ihmisten tietotaito nyt on?

– Koko ajan paranee. Se on tämän päivän kansalaistaito Suomessa.

Lue lisää

Katso kaikki