Isännöintiliitto: taloyhtiöiden ryhdistäydyttävä omaisuudenhoidossa
Uusi asunto-osakeyhtiölaki paimentaa kaikki taloyhtiöt tekemään vähintään viisivuotisen korjausohjelman. Isännöintiliitto painottaa, että lain hengen mukaan korjausohjelma on tehtävä siihen paneutuneiden ammattilaisten avulla. – Kunnollinen korjausohjelma ei synny vasemmalla kädellä, summasi Isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä Isännöintipäivillä Tampereella 24.9.2009.
Isännöintiliitto viestittää, että löysäilyn aika on taloyhtiöissä nyt ohi. Enää taloyhtiöitä ei voi kehittää minimipanostuksilla ja vastahakoisesti niin kuin tehtiin energiatodistuksen osalta vuosi sitten.
Hallitus tai isännöitsijä eivät missään tapauksessa voi ohimennen sutaista korjausohjelmaa kasaan, vaan se on otettava vakavasti. Korjausohjelman pitää perustua riittäviin kiinteistön kunnon selvityksiin.
Korjausohjelman laatiminen on pitkä prosessi, jossa on kuultava osakkaiden näkemyksiä ja hankittava ammattilaisilta riittävästi tietoa kiinteistön kunnosta. Yhtiön sisällä on käytävä riittävästi keskustelua, jotta voidaan muodostaa yhteinen tahtotila. – Ilman kunnollista osakaskyselyä ja keskustelutilaisuuksia tämä on lähes mahdotonta, painottaa Isännöintiliiton puheenjohtaja Mikko Peltokorpi, jolla on vuosikymmenten kokemus suunnitelmallisesta korjaamisesta taloyhtiöissä.
Jos korjausohjelman laatiminen ei vielä ole yhtiössä vakiintunut tapa, isännöinnin on huolehdittava siitä, että sen valmistelu aloitetaan välittömästi.
– On merkillistä, että yhteiskunnan pitää pakottaa lailla asunto-osakkeen omistajat huolehtimaan omasta omaisuudestaan. Mutta jos muuten ei kiinnosta, niin näinhän se on tehtävä. Kansallinen kiinteistövarallisuus rapistuu käsiin, jos sitä ei johdeta pitkäjänteisesti, Heikkilä korostaa.
Käytännössä Isännöintiyritykset käynnistävät ja koordinoivat taloyhtiöiden korjausohjelman tuotannon ja hankkivat yhtiöille tarvittavan lisäosaamisen. Korjausohjelma on yksi esimerkki uuden asunto-osakeyhtiölain vaikutuksista, jotka lisäävät ammattimaisen isännöinnin tarvetta ja työmäärää.
Asunto-osakeyhtiölakiesitys on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä ja tulee voimaan vuonna 2010.