Hyviä uutisia Heleniltä – ”Puhdas siirtymämme mahdollistaa kaukolämmön hinnan laskemisen”
Kivihiilen käyttö Helsingin kaukolämmön tuotannossa päättyi ja lämmön hinta laskee.

Havainnekuva Patolasta. Helen rakentaa yhtiön ennestään käytössä olevalle Helsingin Patolassa sijaitsevalle tuotantoalueelle ilma-vesilämpöpumppulaitoksen sekä kaksi yhteislämpöteholtaan 100 MW sähkökattilaa. Kuva: Helen oy
Helenin kaukolämmön energiamaksun hintataso heinä–joulukuulle 2025 ja energiamaksun hintaennuste tammi–kesäkuulle 2026 on julkaistu. Vuoden 2025 mukainen kaukolämmön arvonlisäveroton kokonaiskeskihinta laskee keskimäärin arviolta 6,1 prosenttia vuoden 2024 hintatasoon verrattuna. Hinnan alenemiseen vaikuttaa erityisesti Helenin käyttöön ottamat uudet lämmöntuotantomuodot sekä yhtiön kivihiileen perustuvan tuotannon päättyminen. Asiakkaiden kiinnostus vuoden alkupuolella myyntiin tullutta joustavaa kaukolämpötuotetta kohtaan on ollut vahvaa, kerrotaan Helenin tiedotteessa.
Hiilen aikakausi Helsingin lämmöntuotannossa tuli päätökseen 1.4.2025, kun Salmisaaren hiilivoimalaitos ajettiin alas viimeisen kerran. Tämä on merkittävä askel Helenin puhtaassa siirtymässä.
– Kivihiilen poistuminen tuotantoportfoliostamme on merkittävä ja konkreettinen askel siirtymässämme hiilineutraaleihin tuotantomuotoihin, minkä myötä meillä on käytännössä erittäin vähän hiilipäästöjä jäljellä. Tuotantomme puhdistumisen vauhti on ollut todella nopea, sillä vain muutamassa vuodessa päästömme ovat romahtaneet 80 prosenttia vuoden 1990 tasosta, kertoo Helenin lämpö- ja jäähdytysliiketoiminnasta vastaava johtaja Timo Aaltonen tiedotteessa.
Hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä
Helenin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä, ja yhtiö on tehnyt merkittävän määrän investointeja puhtaaseen siirtymään, ollen Suomen suurimpia teollisia investoija viime vuonna.
– Viemme voimakkaasti eteenpäin puhtaan siirtymän tavoitteitamme, mistä kertoo hiilineutraalin energian investointimme, jotka olivat pelkästään viime vuonna noin 565 miljoonaa euroa, Aaltonen kertoo tiedotteessa.
Investointitahti näkyy myös asiakkaiden suuntaan positiivisesti, sillä uudet puhtaat tuotantoratkaisut ovat aiempia kilpailukykyisempiä ja siten omiaan laskemaan kaukolämmön hintaa.
– Puhdas siirtymämme mahdollistaa kaukolämmön hinnan laskemisen. Investointimme parantavat merkittävästi kilpailukykyämme, kun saamme joustavan kapasiteettimme avulla hyödynnettyä markkinoiden edullisia energiahintoja ja tuotua ne asiakkaillemme. Siirtymävaiheessa laskeva hintakehitys korostuu, mutta jossain vaiheessa hinnat lopulta myös saturoituvat, Aaltonen sanoo tiedotteessa.
Vähentää ylilämmittämistä
Uudet tuotantomuodot mahdollistavat uudenlaiset kaukolämpötuotteet.
– Kaukolämmön uutta sukupolvea edustava Optimilämpö on herättänyt valtavasti kiinnostusta, ja odotamme sen nousevan suosituimmaksi kaukolämpötuotteeksemme tulevaisuudessa. Optimilämmön etuna on sen kyky joustaa ja optimoida lämmönkäyttöä vähentäen ylilämmittämistä, ja onhan se edullisin kaukolämpötuotteemme myös energiahintansa puolesta. Se ei myöskään vaadi asiakkaalta alkuinvestointeja tai käytön opettelua, koska tekoäly säätää lämpötilan halutunlaiseksi kaikissa tilanteissa. Uudistunut kaukolämpö onkin yhtä helppoa ja huoletonta, kuin aina ennenkin, Aaltonen summaa tiedotteessa.
Kaukolämmön kokonaishinta on muodostunut vuoden 2024 alusta lähtien perus- ja energiamaksuista. Asiakaskohtainen perusmaksu määräytyy vuosittain tarkastettavan käyttötehon mukaan ja se pysyy muuttumattomana aina vuoden kerrallaan. 1.7. voimaan astuvaan perusmaksuhinnastoon ei tule muutoksia. Perusmaksun avulla varmistamme häiriöttömän lämmön toimituksen ja huolehdimme siitä, että lämpöä riittää kaikille kylmimmilläkin pakkasilla.
Kuukausittain vaihtuva energiamaksu perustuu käytettyyn lämpöenergiaan ja sen hintaan. Mitä enemmän kiinteistöä lämmitetään ja lämmintä käyttövettä käytetään, sitä enemmän lämpöenergiaa kuluu. Energiamaksun tammi–kesäkuun 2026 hintaennuste vahvistetaan ja heinä–joulukuun 2026 hintaennuste julkaistaan marraskuussa 2025.