Huoltamaton ilmalämpöpumppu voi aiheuttaa mittavan vahingon hellekesänä

Kuva: Shutterstock

Huoltamaton tai väärin asennettu ilmalämpöpumppu saattaa tuottaa suuren vahingon erityisesti kesäaikaan, kun ilmalämpöpumppuja käytetään sisäilman jäähdyttämiseen, kertoo LähiTapiola tiedotteessaan.

Suomalaiskoteihin ja vapaa-ajanasunnoille on asennettu tuhansittain ilmalämpöpumppuja sekä lämmittämään että jäähdyttämään sisäilmaa. Suosituista ilmalämpöpumpuista ilmoitetaan vuosittain noin tuhat vahinkoa, ilmenee LähiTapiolan vahinkotilastoista.

Enemmistö ilmalämpöpumppujen vahingoista liittyy laitteen erilaisiin rikkoutumisiin. Sähkövirran häiriöt, jotka johtuvat puun kaatumisista sähkölinjoille tai salamaniskuista, rikkovat ilmalämpöpumppuja. Yleinen syy on myös laitteen osan rikkoutuminen. Muutaman kerran vuodessa ilmalämpöpumppu aiheuttaa rikkoutumisensa yhteydessä myös tulipalon.

Satoja vahinkoja tapahtuu etenkin hellekesinä, kun ilmalämpöpumppuja käytetään sisäilman jäähdyttämiseen. Ilmalämpöpumppujen sisäyksikköön saattaa kertyä vettä, joka voi valua sisälle ja aiheuttaa vesivaurioita.

− Helteillä, kun ilmalämpöpumppuja käytetään jäähdyttämiseen, laitteeseen syntyy kondenssivettä. Jos tämä vesi ei pääse asianmukaisesti poistumaan putkistoja pitkin, vesi saattaa aiheuttaa huomattavan vahingon kodissa. Kun laitetta käytetään viilennykseen, on hyvä tarkastaa, että poistoputkesta tiputtelee vettä ja että vesi valuu asianmukaisesti maahan tai viemäriin eikä esimerkiksi rakennuksen seinään, LähiTapiolan asumisen turvallisuuden palveluista vastaava projektijohtaja ja paloinsinööri Antti Määttänen kertoo tiedotteessa.

LähiTapiolan tilastojen mukaan ilmalämpöpumpuista on aiheutunut vuotovahinkoja muutama sata. Usein syy on ollut tukkeutuneessa poistoputkessa, putkiliitoksen rikkoutumisessa tai asennusvirheessä.

− Talven aikana sisäyksikön valuma-altaaseen kertyy pölyä ja se kulkeutuu putkistoon kesällä, kun kondenssivettä kertyy. Putkistossa saattaa olla lisäksi mutka, jolloin vesi seisoo paikallaan ja kerryttää levää, jolloin tukos syntyy. Myös hyönteiset voivat tukkia poistoputken. Huolimattomat liitokset taas voivat vuotaa rakenteisiin pidemmän aikaa ennen kuin vahinko huomataan. Kaikkiin kosteuden merkkeihin tulee suhtautua huolella ja tarkastaa mahdollisen vuodon lähde. Lisäksi ilmalämpöpumput tulee huoltaa säännöllisesti huoltokirjan mukaisesti, Määttänen sanoo.

Ilmalämpöpumput ovat olleet erittäin suosittuja omakotitaloissa ja kesämökeillä, mutta yhä enemmän pumppuja on hankittu myös kerrostaloasuntoihin.

Tarkista ainakin nämä asiat ilmalämpöpumpustasi

  • Puhdista sisäyksikön karkeasuodattimet. Suositus on tehdä puhdistus kerran kuukaudessa. Voit käyttää puhdistukseen imuria ja vesihuutelua.
  • Sisäyksikön suodattimet on syytä vaihtaa aika ajoin. Suositus on parin vuoden välein.
  • Ulkoyksikön ritilä on syytä puhdistaa säännöllisesti. Propelliin juuttuneet roskat ja oksat voivat vaurioittaa laitetta.
  • Varmista poistoputken puhtaus, jotta kondenssivesi pääsee poistoputkea pitkin pois. Mikäli putki on tukossa, järjestä huolto välittömästi.

Lue lisää

Katso kaikki