Hiilijalanjälki ratkaisi TOAS Hippoksen rakennustavan

Tampereen Kalevaan suunnitellaan puurakenteinen Hippos.

Tampereen Kalevaan entisen valtion virastotalon tilalle nousevan TOAS Hippoksen runkoratkaisu on puuta. Samalla Tampereen opiskelija-asuntosäätiö (TOAS) käynnistää historiansa mittavimman uudisrakennushankkeen. Kyseessä on 35 050 neliön kortteli, joka sisältää niin asuintiloja, liike-, toimisto-, palvelu- ja yhteistiloja sekä lisäksi päiväkodin. Hanke on mittakaavassaan ainutlaatuinen.

TOAS Hippoksen kehittäminen starttasi vuonna 2016 ja allianssimallilla hankesuunnittelu käynnistyi vuosi sitten. Tavoitteena oli heti alussa kestävän kehityksen mukainen rakentaminen, joten kohteen rakentamisen ja käytön aikainen hiilijalanjälki tutkittiin tarkkaan.

Eri runkomateriaalien hiilijalanjälkiä vertailtiinkin kevään 2020 aikana betonielementtien, esivalmistettujen massiivipuuelementtien ja puurankarakentamisen välillä. Kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti parhaaksi osoittautui CLT-tilaelementti kokonaistaloudellisena ratkaisuna pienimmällä hiilijalanjäljellään. 50 vuoden elinkaaren aikana sen hiilijalanjälki on vähintään 8 prosenttia pienempi verrattuna betonirakenteiseen. Rakentamisvaiheen hiilijalanjälkeä arvioitaessa ero oli vielä merkittävämpi, noin 35 prosenttia.

– Kestävä rakentaminen on meille tärkeää, teemmehän koteja nykyisille ja tulevaisuuden opiskelijoille.  Haluamme osoittaa, että pieni hiilijalanjälki on mahdollista myös silloin, kun tavoitteena on kohtuuhintainen opiskelija-asuminen. Matkan varrella tämä tulee vaatimaan meiltä uusia innovaatioita ja totuttujen toimintatapojen haastamista rakentamisen aikana. Mutta siihen me pyrimme, vaikka emme täydennysrakentamisen kannustimia saakaan kaupungin suunnalta tähän hankkeeseen, kertoo TOASin toimitusjohtaja Kirsi Koski.

Noin 70 prosenttia opiskelijakylän rakennuksista tulee olemaan puurakenteista. Asuinkerrokset ensimmäistä kerrosta lukuun ottamatta toteutetaan CLT-moduuleilla. Autohalli, kellari ja 1. kerros sekä myös toisessa kerroksessa sijaitsevat liike- ja toimistotilat toteutetaan betonirakenteisina.

Maanantaina 19.10.2020 Tampereen kaupunginvaltuusto hyväksyi Hippostalon asemakaavan käyttötarkoituksen muutoksen ja rakennusoikeuden lisäämisen. Tämän jälkeen TOASin hallitus hyväksyi tiistaina 20.10.2020 TOAS Hippoksen allianssin johtoryhmän esityksen toteutussuunnitelmavaiheen käynnistämisestä hankesuunnitelman mukaisesti puurakenteisena.

Tavoitteena on purkaa nykyinen tontilla sijaitseva valtion virastotalo ensi vuonna. Rakentamisen arvioidaan alkavan loppuvuodesta 2021. TOAS Hippoksen viimeinen vaihe valmistuu arviolta vuoden 2025 aikana.

TOAS Hippos toteutetaan allianssimallilla ja siihen kuuluu Hartela Länsi-Suomi Oy, arkkitehtitoimisto Helamaa & Heiskanen Oy, Granlund Tampere Oy, A-Insinöörit Rakennuttaminen Oy ja A-Insinöörit Suunnittelu Oy.

 

Lue lisää

Katso kaikki