Henri Salonen kehittämään puurakentamista A-Insinööreissä

Henri Salonen (DI) on nimitetty puurakentamisen kehityspäälliköksi A-Insinöörien rakennesuunnittelun toimialalle.

Henri Salonen (DI) on nimitetty puurakentamisen kehityspäälliköksi A-Insinöörien rakennesuunnittelun toimialalle.

Puurakentamisen mahdollisuudet ovat moninaiset ja sen rooli ilmastonmuutoksen suitsijana puhuttaa. A-Insinöörit lähtee kartoittamaan asiakkaille parhaita vähähiilisiä ratkaisuja puurakentamiseen erikoistuneen Henri Salosen johdolla.

Salonen aloitti tehtävässä lokakuun alussa. Hän toimii tehtävänsä ohessa rakennetekniikan lehtorina Tampereen yliopistossa (yliopisto ja ammattikorkeakoulu).

Aiemmin hän on työskennellyt mm. kiinteistöpäällikkönä sekä rakennustarkastajana Akaan kaupungissa, suunnittelupäällikkönä valmistavassa puutuoteteollisuudessa Metsä Woodissa ja rakennesuunnittelijana KPM-Engineeringissä.

”Uusi tehtäväni tuo työelämääni sopivasti twistiä ja haastetta. Opettaminen tukee hyvin uutta työtä ja myös päinvastoin. Työpöydälleni A-Insinööreissä kuuluu löytää asiakkaille heidän etujensa mukaisia rakenneratkaisuja”, Salonen sanoo.

”Puun mahdollisuudet riippuvat siitä, mistä näkökulmasta asiaa katsotaan. Joskus vaakakupissa voi painaa raha, toisessa tilanteessa ilmastonmuutos tai työmaalla tehtävän työn vähentäminen.”

”On hienoa saada Henri Salonen mukaan joukkoomme. Hänellä on vahva kokemus sekä suunnittelusta että käytännön puurakentamisesta. Tulevaisuudessa pystymme palvelemaan asiakkaita entistäkin paremmalla projektiosaamisella ja kustannustehokkaalla suunnittelulla”, sanoo A-Insinöörien rakennesuunnittelun toimialajohtaja Timo Leppänen.

Salonen tunnustautuu puurealistiksi, jonka mielestä rakentamisessa tärkeintä on tarjota kohteeseen sopivin rakenneratkaisu. Joihinkin rakenteisiin puulla on ylivertaisia ominaisuuksia.

”Puu on erinomainen valinta pientaloihin sekä mataliin ja laajoihin, usein liimapuusta valmistettuihin rakennuksiin kuten halleihin ja kaupan tiloihin. Puu sopii hyvin kantavaksi rakenteeksi kattoihin sekä maanjäristysaluilla sijaitseviin rakennuksiin”, Salonen sanoo.

”Teollisen puuelementtituotannon tehokkuus ratkaisee puukerrostalorakentamisen osuuden asuinrakentamisesta.”

Vaikka puu on vähähiilinen rakennusmateriaali ja taipuu moneen, kaikkiin rakennuksiin se ei ole paras ratkaisu.

”Puuhypetys on nyt kova. Tyyppipuukerrostalojen kehittäminen on hankalaa, koska rakennus tulisi aina sovittaa ja suunnitella kiinteistölle hankekohtaisesti. Järjestelmäkehitystä tarvitaan silti edelleen. Täytyy myös muistaa, että puun käyttöä rajoittavat muun muassa paloturvallisuusmääräykset.”

Kerrostaloissa puu ei välttämättä ole se halvin valinta, joskin teollisen puuelementtituotannon avulla päästään korkeaan esivalmistusasteeseen ja voidaan siten suitsia kustannuksia.

”Olennaista on valita rakennusmateriaali, joka on asiakkaan tarpeiden näkökulmasta sekä ilmaston kantilta optimaalisin.”

Lue lisää

Katso kaikki