Helsingin Vallilaan valmistui energiatehokas korttelikokonaisuus

Kuva: NCC/Joakim Kröger

Helsingissä Vallilassa sijaitsevalle Konepajan alueelle on valmistunut viimeinen Fredriksberg-toimitilakokonaisuuden rakennus. Korttelikokonaisuudessa on yhteensä neljä rakennusta, jotka on rakennettu vuosina 2016–2022, kertoo NCC tiedotteessaan.

Alun perin oli vain hiekkakenttä, jota käytettiin epävirallisena parkkipaikkana. Nyt tilalla on kantakaupunkikortteli, jonka ilmeeseen on otettu inspiraatiota Konepajan alueen punatiilisestä hengestä.

– Nyt valmistunut Fredriksbergin korttelikokonaisuus toteuttaa hienosti alueen suunnittelulle asetettuja tavoitteita ja liittyy toimivalla tavalla Pasilan konepajan yli 100-vuotiaaseen, arvokkaaseen teollisuusympäristöön. Tuhannet ihmiset ovat aikanaan saaneet elantonsa alueelta, ja nyt modernit toimitilat tarjoavat uusia työpaikkoja ja tuovat alueelle eloa, Helsingin kaupungin projektinjohtaja Päivi Ahlroos sanoo tiedotteessa.

Korttelikokonaisuus on suunniteltu niin, että hiilijalanjälki on mahdollisimman pieni rakentaminen ja kiinteistön käyttö huomioiden. Uudet rakennukset ovat energiatehokkaita, ja ne ovat kaukolämpö- ja kaukokylmäverkossa. Lisäenergiaa tuotetaan aurinkopaneeleilla.

Viimeisimmän vaiheen eli Fredriksbergin D-talon rakentamisvaiheessa hyödynnettiin erityisen paljon rakennustietomalleja ja uusimpia digitaalisia tekniikoita. Valmistuvaa kohdetta esiteltiin työmaalla asiakkaalle lisätyn todellisuuden avulla sijoittamalla tietomalli ympäristöön mobiililaitteen näytöllä ja myöhemmin sisätiloissa virtuaalikypärän avulla. Rakennuksen koko elinkaari on taltioitu lintuperspektiivistä dronella ja ilmakuvia hyödyntävällä sovelluksella. Maarakennusvaiheessa kalliopinnat laserkeilattiin.

Projektin loppupuolella otettiin koemielessä käyttöön vielä uusi mittalaite, johon saatiin vietyä halutut tietomallit. Toteumanseurantaa tehtiin tekoälypohjaisella sovelluksella.

Lue lisää

Katso kaikki