Helsingin Kaarelaan nousee moderni puukoulu

Helsingin Kaarelaan nousee pääkaupunkiseudun ensimmäinen moderni puukoulu.

Helsingin Kaarelaan nousee pääkaupunkiseudun ensimmäinen moderni puukoulu.

Hankkeen rakennuttajakonsulttina ja rakennesuunnittelijana toimii A-Insinöörit. Senaatti-kiinteistöjen uudisrakennushankkeessa tiloja suunnitellaan toiminnan ehdoilla.

”Tilat suunnitellaan muuntojoustaviksi niin, että eri oppiaineita voi opettaa erilaisissa tiloissa ja oppimistoreilla”, rakennuttajakonsultti Roope Haimila kertoo A-Insinööreistä.

Koulun opettajat ja rehtori ovat alusta asti osallistuneet tiiviisti hankkeeseen ja kehittäneet tiloja yhdessä oppimisympäristöasiantuntijan ja suunnittelijoiden kanssa viikoittaisissa työpajoissa. Suunnitelmien havainnollistamisen apuna käytetään visualisointimalleja.

Puu ja toiminnan tarpeet ohjaavat rakennesuunnittelua

Kaksikerroksinen koulurakennus rakennetaan ristiinliimatusta massiivipuulevystä (CLT) ja liimapuurakenteista, jotka jäävät arkkitehtuurissa paljolti näkyviin. Julkisivu tulee olemaan palosuojakäsiteltyä puuta.

”Puurakenteita jää sisätiloissa paljon näkyviin, mikä pitää huomioida liitossuunnittelussa. Runkojärjestelmää hyödynnetään talotekniikkaan”, rakennesuunnittelusta vastaava projektipäällikkö Tuomo Virtanen sanoo A-Insinööreistä.

”Ympäristöystävällinen, energiatehokas puu on jo materiaalina suunnittelijalle innostava. Koulun toiminnalliset tarpeet ja näyttävyys vielä lisäävät rakenteellista kunnianhimoa.”

Senaatti-kiinteistöjen järjestämän suunnittelukilpailun voitti Arkkitehdit Frondelius + Keppo + Salmenperä. Senaatin kärkihankeallianssina toteutettavan hankkeen palveluntuottaja on SRV.

A-Insinöörit vastaa rakennuttamisen ja rakennesuunnittelun lisäksi hankkeen kustannussuunnittelusta, geosuunnittelusta, akustiikkasuunnittelusta ja kosteudenhallinnasta.

Uuden koulun rakentaminen alkaa heinäkuussa 2019 vanhan koulun purkutöillä. Koulu toimii rakentamisen ajan väistötiloissa. Oppilaiden on tarkoitus aloittaa koulunkäynti uusissa tiloissa elokuussa 2021.

Lue lisää

Katso kaikki