Helle tekee kodista terveysriskin

Pitkittynyt kuumuus altistaa terveyshaitoille ja voi johtaa jopa kuolemaan.

Kuva: Shutterstock

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan helleaallot voivat aiheuttaa vuosittain satojen suomalaisten ennenaikaisen kuoleman. Kun keskilämpötila kohoaa yli 25 asteeseen, yli 75–vuotiaiden ei-tapaturmaisten kuolemien määrä nousee sadoilla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan jatkuva kuumuus kuormittaa verenkierto- ja hengityselimistöä, pakottaa hikoilemaan ja horjuttaa kehon nestetasapainoa. Pitkittynyt hellejakso voi aiheuttaa satoja ennenaikaisia kuolemia. Helteellä vanhentunut kello-ohjattu ilmanvaihto kuumentaa koteja entisestään, kerrotaan Entos Oy:n tiedotteessa.

Asuntojen terveydellisiä olosuhteita käsittelevää lakia tulee muuttaa niin, että asuntojen sisälämpötilan yläraja lasketaan 25 celsiusasteeseen. Tällä hetkellä laki sallii kodeissa 32 asteen sisälämpötilan. Työsuojeluhallinnon linjaama työpaikan suosituslämpötila on 21–25 astetta.

Laki asuntojen terveydellisistä olosuhteista sallii kesäisin asunnoissa jopa vaarallisen korkean 32 asteen sisälämpötilan. Yli 25 celsiusasteen lämpötila heikentää hyvinvointia, altistaa terveysriskeille ja aiheuttaa satoja ennenaikaisia kuolemia. Lain säätämä lämpötilan yläraja tulisi korjata työterveyssuositusten mukaiseen 25 celsiusasteeseen heti alkavalla hallituskaudella, tiedotteessa todetaan.

– Tässä tehtävä aloittavalle hallitukselle: suojelkaa suomalaisten koteja kuumuudelta. Asunnon lämpötilan ei pitäisi antaa olla vaaraksi hengelle ja terveydelle. Työpaikkojen lämpötilaraja 25 °C tulisi ulottaa myös asuntoihin. Yli 30-asteisessa kodissa hikoilemisen on aika jäädä historiaan, ilmanvaihtoratkaisuja kehittävän Entos Oy:n toimitusjohtaja Aki Pohjalainen sanoo tiedotteessa.

Kuumuus vaarantaa terveyden ja aiheuttaa satoja kuolemia Suomessa

Pitkittyessään korkea lämpötila on vaaraksi terveydelle. Sisätiloissa hellerajan eli 25 celsiusastetta ylittävä lämpötila voi aiheuttaa tukalan olon, nestehukkaa ja pahoinvointia. THL:n mukaan jatkuva kuumuus kuormittaa verenkierto- ja hengityselimistöä, pakottaa hikoilemaan ja horjuttaa kehon nestetasapainoa. Korkea sisälämpötila aiheuttaa väsymystä ja vaikeuttaa nukahtamista, tiedotteessa kerrotaan.

– Kuumuuden vakavat terveysriskit kohdistuvat etenkin ikääntyneisiin, lapsiin ja pitkäaikaissairaisiin. Terveyshaitat voivat kuitenkin koskettaa jokaista, Pohjalainen kertoo tiedotteessa.

Etätöissä kuumuus riskeeraa työterveyden

Etätyön aikakaudella kodin kuumuus voi vaarantaa työterveyden. Työsuojeluhallinnon mukaan kevyessä istumatyössä työpaikan lämpötilasuositus on 21–25 astetta. Asunnoissa yläraja on 7 astetta korkeampi. Jos työpaikan lämpötila ylittää 28 astetta, työnantajan tulee rajoittaa työskentelyjaksojen pituutta. Kun jo toimistorakennukset voivat käydä piinaavan hiostaviksi, asuntoja ei pitäisi päästää ainakaan sitä kuumemmiksi.

– Etätyön yleistyttyä kodeissa vietetään entistä enemmän aikaa. Koko etätyöpäivän voi viettää kotona: 8 tuntia töitä, 8 tuntia vapaa-aikaa ja 8 tuntia unta. Kesähelteillä kotona hikoileva etätyöntekijä altistuu vakaville terveysriskeille, eikä siinä pelkkä ikkunan avaaminen auta, Pohjalainen toteaa tiedotteessa.

– Työturvallisuuslain mukaan työnantajan on rajoitettava työntekijän altistumista lämpöolosuhteille niin, ettei niistä aiheudu haittaa työntekijän terveydelle. Vaikea se on kuitenkin työnantajan mennä etätyöntekijän liian kuumaan kotiin pistämään ilmanvaihtoa uuteen uskoon. Etätyöntekijän täytyy tällöin valita toimistolle siirtymisen ja kotona hikoilemisen välillä.

Kello-ohjaus on aikansa elänyt

Suuressa osassa suomalaiskoteja on kello-ohjattu ilmanvaihtolaite. Sellainen ei viilennä sisään tulevaa ulkoilmaa, vaan päinvastoin siirtää viileää sisäilmaa ulos ja tuo kuumaa ulkoilmaa sisään asuntoihin. Erityisen haitallisia ovat helleaallot, koska asunnot eivät ehdi viilentyä yölläkään ja elimistöön kohdistuu pitkäaikainen lämpökuormitus.

– Kello-ohjattu ilmanvaihto on erinomainen työkalu, jos haluaa tehdä asunnostaan saunan. Suomalaisten kodit kuumenevat osaltaan kello-ohjatun ilmanvaihdon vuoksi, sillä aikansa elänyt kello-ohjaus ei osaa hyödyntää viileää yöilmaa tai säädellä ilmanvaihtoa todellisen tarpeen mukaan, Pohjalainen sanoo.

Tiedotteessa kerrotaan, että suomalainen älyteknologiaan perustuva, kuuden patentin innovaatio Entos Senser säästää energiaa ja viilentää asuntoja yöilmalla. Muutamassa tunnissa tehtävässä asennuksessa talon ilmanvaihtojärjestelmään liitetään älykäs ohjain, joka tuulettaa rakennusta käyttötarpeen mukaan.

Älykäs ilmanvaihto Entos Senserillä mahdollistaa yötuuletuksen, jossa viileää ilmaa otetaan yöllä sisään asuntoon. Aamulla laite laskee tuuletuksen tehon niin alhaiseksi, että viileä ilma ei pääse karkaamaan ilmanvaihdon mukana. Näin asunto pysyy miellyttävän vilpoisena myös päiväsaikaan kovista helteistä huolimatta.

Lue lisää

Katso kaikki