Heikki Pesu: ”Työturvallisuuden pitää parantua reilusti Suomessa”

Heikki Pesu tekee töitä lähestulkoon vuoden ympäri, tarpeen tullen lomallakin. Stressistä ei silti ole tietoakaan.

”Lukemisessa parasta on tarinoihin uppoutuminen ja kirjojen tarjoama mielikuvitusmaailma, jossa voi elää – oli se sitten asiakirjallisuutta tai kevyttä kirjallisuutta”, sanoo Heikki Pesu. Kuvassa Pesun luettavana Lauri Seppäsen kirjoittama 90-vuotishistoriikki Pitkä putki – LVI-alan työnantajatoimintaa 1922–2012. Kuva: Anne Soininen

Heikki Pesu tekee töitä lähestulkoon vuoden ympäri, tarpeen tullen lomallakin. Stressistä ei silti ole tietoakaan. Sitä ehkäisee sisäänrakennettu ominaisuus keskittyä ja elää hetkessä.

Juttu on julkaistu alun perin Talotekniikka-lehdessä 9/2022. Heikki Pesu aloitti Viafin Service Oyj:n toimitusjohtajana 13.2.2023.

Consti Talotekniikka Oy:n toimitusjohtaja Heikki Pesun työpäivissä on tyypillistä se, että ne ovat aina erilaisia. Yhteistä päivissä puolestaan on se, että niissä tavataan paljon ihmisiä. Työasiat voivat olla pieniä yksityiskohtia tai suuria linjauksia – ja niitä tehdään ristiin rastiin.

− Olennaista on keskittyä kuhunkin hetkeen. Äsken kävin läpi talouspäällikön kanssa budjettia. Nyt kun olen tässä haastattelussa, olen läsnä tässä. Tunnin päästä on seuraava tapaaminen, ja silloin keskityn siihen, sanoo Pesu. 

Pesun ei ole tarvinnut erikseen opetella tätä taitoa, vaan se on ollut hänelle aina luontaista.

− Mieluummin elän aina tässä hetkessä kuin mietin tunnin päästä tapahtuvaa tai tunti sitten tapahtunutta. En mieti huomisia murheita. 

Samasta syystä Pesulla ei ole tarvetta tehdä tiukkaa rajaa työ- ja vapaa-ajan välille. Lauantait hän yrittää pitää töistä vapaina, mutta perjantait ovat työpäiviä ja sunnuntaitkin osittain. Sähköposteja hän lukee vielä iltaisinkin, mutta ei yleensä itse lähetä niitä enää kuuden jälkeen. 

− Luen sähköposteja myös lomalla. Olisin varmaan hermostuneempi, jos en lukisi. Ja kyllä työroolikin vaikuttaa. Ei toimitusjohtajalla ole muodollisesti työaikaa, eikä se ole edes työsuhde vaan toimielin. Olen tehnyt tätä kauan, ja minulle tämä on ihan luonnollista.

Ihmisten lähellä

Johtajuudesta Pesulla on yli kaksikymmenvuotinen kokemus. Valmistuttuaan LVI-insinööriksi Oulun teknillisestä oppilaitoksesta vuonna 1992 ja diplomi-insinööriksi Lappeenrannan teknillisestä korkeakoulusta vuonna 1996 Pesu aloitti työt projekti-insinöörinä Tekmanni Oy:ssä. Siellä hän yleni ajan myötä Tekmanni Uusimaa Oy:n toimitusjohtajaksi. Yhtiö oli tuolloin osa Lemminkäistä, jonka aluejohtajaksi Pesu siirtyi vuonna 2010. 

Vuonna 2011 Pesusta tuli Aren toimitusjohtaja kymmeneksi vuodeksi. Nyt vuoden päivät hän on luotsannut Consti Talotekniikka Oy:tä.

Johtajana Pesu haluaa olla ihmisten lähellä ja kohdata heitä. Useimmiten Pesun löytääkin toimistolta – etäpäiviä hän tekee hyvin harvoin. Työpaikan ruokalaankin hän menee pääasiassa juttelemaan kollegoiden kanssa. Ruoka tahtoo jäädä sivuseikaksi.

Myös ammatin tuomissa vaikeissa hetkissä, kuten yt-neuvotteluissa, hän luottaa yhdessä tekemisen voimaan. 

− Olen aina uskonut siihen, että yksi ihminen tietää melko paljon asioita, kaksi tietää enemmän ja kolme vielä enemmän. Massa tietää tietysti kaikkein eniten. Myös ongelmia pitää ratkoa ryhmässä.

Yhdessä kehittämistä

Ihmisiin liittyy myös se, mistä Pesun oma työmotivaatio syntyy.

− Tittelistäni huolimatta olen aina ajatellut olevani kehittäjä. Näen koko ajan vain kehitettävää. Eikä sitä voi tehdä yksin. Se tarvitsee hyvän ryhmän ja halua viedä asioita eteenpäin.

Talotekniikka-alaa Pesu pitää merkityksellisenä juuri siksi, että se ei ole valmis maailma. Aina voi kehittää ja toteuttaa parempia, tehokkaampia ja fiksumpia olosuhteita ja lisätä ihmisten tyytyväisyyttä ja viihtyvyyttä.

Hyvinvointiin liittyviä haasteita alalta kuitenkin Pesun mielestä löytyy. Yksi työmaita vaivaava ongelma on kiire. Kun asioista tehdään kiireessä, tingitään turvallisuudesta ja tapaturmia sattuu enemmän.

− Työturvallisuuden pitää parantua reilusti Suomessa. Me puhumme ihmisten hyvinvoinnista ja terveydestä, joten tämän pitäisi olla kaikkien agendalla. Tässä on meillä parannettavaa.

Kiirettä voisi Pesun mukaan ratkaista ennakkosuunnittelulla, huolellisemmalla aikataulutuksella, parantamalla esivalmistusta ja suunnittelemalla henkilömäärät tarkemmin. Turvallisuuskulttuuri puolestaan pitäisi saada aidoksi osaksi päivittäistä tekemistä. Ongelmia ei saa ohittaa, vaan niihin pitää tarttua.

Ulkoilmaa ja dekkareita

Pesun oman hyvinvoinnin kannalta tärkeitä ovat perhe, ulkona tapahtuva liikunta ja lukeminen. Kirjahyllystä löytyy opuksia Kalevalasta elämäkertojen kautta dekkareihin. Pienenä poikana luettavaksi sopi vaikka puhelinluettelo, nyt menossa on Ilkka Remeksen tuotanto toiseen kertaan.

Kaikkein parasta tekemistä on kuitenkin ulkona oleminen – oli se sitten vaikka vain omalla pihalla ja puutarhassa käyskentelyä.

− Kun jätetään pois lukeminen, syöminen ja television katsominen, niin kaikki muu tekemiseni liittyy ulkona oloon. 

Talvella on mukavaa mennä hiihtämään, kesällä golfaamaan. Mutta myös marraskuu kelpaa Pesulle: ulkona on aina jotain mielenkiintoista katseltavaa – ja hetkessä elettävää. 

− On kiva mennä vaikka kävelylle ja katsella, kun pikku hiljaa yhä enemmän jouluvaloja alkaa ilmestyä ihmisten ikkunoihin ja pihoille. 

—————

Heikki Pesu

– Consti Talotekniikka Oy:n toimitusjohtaja

– Asuu vaimonsa kanssa Tuusulan Jokelassa omakotitalossa. Kaksi aikuista lasta ja yksi 1,5-vuotias lapsenlapsi.

– Harrastaa hiihtämistä, golfia, metsästystä, kävelyä, lukemista ja mökkeilyä. Uusi mökki on rakentumassa Kouvolaan lähelle Repoveden kansallispuistoa. ”Siellä on mahtavat ulkoilumahdollisuudet. Odotan kovasti, että pääsen kiertämään siellä eri reittejä.”

Lue lisää

Katso kaikki