Halogeenit poistuvat kauppojen valikoimista

Halogeenilamppujen valmistus ja maahantuonti kiellettiin syyskuun alussa. Kaupat saavat myydä vanhat varastonsa loppuun.

Lamppujen valinta on kuluttajille jatkossa entistä helpompaa, kun markkinoilla on pääosin vain energiatehokkaita ledejä. Halogeenit ja osin myös energiansäästölamput ovat jo ehtineet poistua useiden kauppojen valikoimista. Viimeistenkin halogeenilamppujen valmistus ja maahantuonti kiellettiin syyskuun alussa. Kaupat saavat kuitenkin myydä vanhat varastonsa loppuun.

Halogeenilamppuja on käytetty kodeissa lähinnä kohdevalaisimissa, kristallikruunuissa sekä himmennettävissä valaisimissa ja saunassa. Kaikkiin näihin käyttökohteisiin löytyy korvaava ledivaihtoehto.

”Valaistuksen osuus kotitalouksien sähkönkulutuksesta on laskenut tasaisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Energiatehokkaammat lamput – ensin energiansäästö ja sen jälkeen ledilamput – ovat mahdollistaneet valaistuksen energiankulutuksessa tapahtuneen selkeän laskun”, sanoo asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta.

Energiansäästölamppuja saa jatkossakin valmistaa ja tuoda markkinoille, mutta ledit ovat pääosin syrjäyttäneet ne laadultaan ja teknisiltä ominaisuuksiltaan parempina vaihtoehtoina.

 

Jätä kommentti

*

*