”Rakennusala on hain ruokaa”

Digitalisoidu, tai kuole! Muuta kiinteistöistä saatava tieto kullaksi, ja tee se pian! Näillä opeilla huippukonsultti luotsaa kiinteistöalaa kohti muutosta.

Digitalisoidu, tai kuole! Muuta kiinteistöistä saatava tieto kullaksi, ja tee se pian! Näillä opeilla kansainvälinen huippukonsultti luotsaa suomalaista kiinteistöalaa kohti muutosta.

Miten voi olla, että Google rakentelee kaupunkeja? Voisiko koko kaupungin järjestelmät päivittää nappia painamalla? Näistä scifiseikkailukirjasta revityistä ajatuksista on tulossa pian totta.

Stefan Engeseth on ruotsalainen huippuluennoitsija, joka kiertää maailmaa kertomassa eri alojen johtajille, miten digitalisaatio tulee muuttamaan vanhoja liiketoimintamalleja. Hän tulee suvusta, joka on jo usean sukupolven ajan toiminut rakennusalalla, ja on siksi pienestä pojasta asti seurannut alan kehitystä. Paljon ei ole muuttunut. Sen sijaan että voisi puhua liiketoiminnan evoluutiosta, voidaan Engesethin mielestä enemminkin puhua liiketoimintamuseosta. Rakennusala on tottunut toimimaan vanhoin, hyviksi havaituin reseptein. Siitä on tullut turhan lihava ja liian tyytyväinen.

Engeseth on myös innokas sukeltaja, joka on ottanut konkreettisesti tuntumaa haiden syöttinä olemiseen. Hän kertoo, että mitä lihavampi hylje tai ihminen laineilla kelluu, sitä kiinnostuneempi hai on uhristaan.

”Jos olet lihava ja tyytyväinen, houkuttelet hait kimppuusi. Nyt ei ole oikea aika olla läski ja tyytyväinen”, Engeseth sanoo. Hailla hän viittaa Googlen kaltaisiin IT-alan toimijoihin, jotka ovat tekemässä tuloaan rakennusalalle.

Hän varoittaa, että jos kiinteistö- ja rakennusala ei itse ota oman alansa digitalisaatiota haltuunsa, joku muu tekee sen varmasti. Alan toimijoilla pitäisi olla haiden varalle sekä puolustus- että hyökkäyssuunnitelma. Engeseth korostaa, että digitalisaatio on käynnissä nyt, eikä kenelläkään ole enää aikaa odotella.

Sen sijaan, että vaalitaan yrityksen menestyksekästä historiaa, yrityksen pitäisi syleillä tulevaisuutta. ”Mitä uudempi ala kyseessä, sitä herkemmin alalla halutaan uudistua. Luonnossa kehitys on kiivasta, koska kaikki olennot ovat petojen ruokalistalla”, Engeseth kärjistää.

Kiinteistö- ja rakennusalan pitäisi alkaa kiivaasti haalia palvelukseensa osaajia, jotka hallitsevat tietoa. Näiden ihmisten rekrytoimiseksi pitäisi päästä eroon ryppyotsaisuudesta, ala kaipaa hauskuutta pölyisten historialuentojen sijaan. Uusille asioille pitää opetella sanomaan reippaasti ”kyllä”.

Digitalisaation ytimessä on tieto ja sen hallinta. Moni kiinteistönomistaja hallinnoi tietämättään kultakaivosta, sillä kiinteistöistä saatavan tiedon voi jalostaa erittäin tuottoisaksi liiketoiminnaksi oikeissa käsissä. Googlen kaltaisia IT-jättejä kiinnostaa juuri kullaksi muuttuva tieto.

Stefan Engeseth kävi puhumassa Ramboll Finlandin tilaisuudessa Helsingissä.

Jotta kaupungeista ja kiinteistöistä saatavasta tiedosta tulee rakennusalan toimijoille tuottoisaa liiketoimintaa, tarvitaan avoimuutta, toisin sanoen avointa lähdekoodia. Tiedon on saatava liikkua. Jos tietoja pantataan, kaikki kärsivät. Jos taas järjestelmät saadaan toimimaan avoimen lähdekoodin alle, kaikki hyötyvät. Rakennusalan yritysten pitää herätä huomaamaan, että oma etu voi olla samalla myös useiden kilpailijoiden ja sidosryhmien etu.

”Tärkeintä on miettiä, miten bisnesmalli muutetaan niin, että tieto tuottaa rahaa. Muutoin hait tulevat kimppuun”, Engeseth kiteyttää.

Engeseth sanoo, että pian rakennusala tekee enemmän rahaa IT:llä kuin rakennuksilla. Tähän väitteeseen olisi helppo suhtautua vankan epäilevästi. On kuitenkin syytä muistaa, että Engeseth on ollut oikeassa ennenkin. Vielä viisi vuotta sitten nauroivat hänen ajatukselleen siitä, että Google rakentaa kaupunkeja. Mutta kuka vielä nauraa?

Teksti Minna Kärkkäinen, kuvat Shutterstock ja Minna Kärkkäinen

Lue lisää

Katso kaikki