Haikon Kartanon ketterä projekti

Haikon Kartanon kylpylärakennuksen 49 huonetta saivat tänä keväänä uuden jäähdytysjärjestelmän. Laitevalinnassa korostuivat helppokäyttöisyys, helppohoitoisuus ja huomaamaton sisäyksikkö.

Kuva: Cristian Hallivuori.

Haikon Kartanon kongressisiipeen tehtiin muutamia vuosia sitten pintaremontti ja samalla uusittiin tilan jäähdytysjärjestelmä.

– Päädyimme tuolloin MV-Jäähdytyksen ehdotuksen pohjalta Samsungin monipuoliseen viilennysjärjestelmään, joka vaikutti tarpeisiimme sopivalta, kertoo Haikon kiinteistöhuoltoyhtiö M&J Fixing Oy:n edustaja Juha Lehtinen.

Ratkaisuun on oltu tyytyväisiä, joten suuntaviivat olivat selkeät, kun seuraava remontti oli käsillä.

– Tänä keväänä toteutimme yhteensä 49 huoneeseen pintaremontin ja samalla uusimme huoneiden viilennyksen, Lehtinen jatkaa.

MV-Jäähdytyksen projektipäällikkö Jani Heinonen kertoo, että sekä kongressisiipeen että kylpylärakennukseen asennettiin muutamia vuosia sitten markkinoille tulleita Samsungin Windfree toiminnolla -varustettuja 1-tie kasetteja. Laite hyödyntää VRF-teknologiaa, joka mahdollistaa useiden sisäyksiköiden liittämisen yhteen ulkoyksikköön. Yhden ulkoyksikön järjestelmä on energiatehokas, mikä osaltaan vaikutti valintaan.

Matala laite pieneen tilaan

Samsungin edustaja Aki Nevalainen kertoo, että 1-tiekasetti kierrättää ilmaa oman kennoston lävitse yhdensuuntaisesti.

– Kun viileää ilmaa puhalletaan kasetin lävitse ja kapeasta eteiskäytävästä muualle hotellihuoneeseen, tällainen yksikkö soveltuu sinne loistavasti. Yksikkö asennetaan upottamalla kasetin runko kattoon. Samsungin malli on kooltaan matala, joten sen asennus on mahdollinen pieneenkin tilaan.

Haikon Kartanon sparakennuksen katolle on sijoitettu kolme ulkoyksikköä. Kuvassa Combi Cool Oy:n
Samsungin edustaja Aki Nevalainen (vas.), MV-Jäähdytyksen Jani Heinonen ja Combi Coolin Joni Salovaara.
Kuva: Cristian Hallivuori.

Järjestelmän Inverter-kompressori yhdessä järjestelmän muiden tehonsäätöä tukevien ominaisuuksien avulla pystyy tuottamaan kiinteistön jäähdytys- ja lämmitystarpeet. Kylmäaineen virtausta säädellään sisäyksiköiden syöttölaitteiden lävitse, joka mahdollistaa huonekohtaisen lämpötilan säädön, kiinteistön vaihtelevista olosuhteista riippumatta.

Lehtinen jatkaa, että perinteinen, hotellihuoneille tyypillinen kattoasenteinen jäähdytyslaite ei olisi soveltunut hotellin tarpeisiin.

– Huolto ja ylläpito ovat työläitä, jos laitteen tekniikka on piilossa katon sisällä. Tavallisessa, kanavoitavassa yksikössä tarvitaan aina ammattilainen paikalle, jos laitteelle pitää tehdä huolto- tai korjaustoimenpiteitä. Tässä laitteessa tekniikkaan pääsee käsiksi vaivattomammin; esimerkiksi siivooja voi helposti vaihtaa tai puhdistaa suodattimen. Kaikki huolto- ja korjaustoimenpiteet voidaan tehdä kasetin paneeli irrottamalla itse koneeseen, eli ylimääräisiä huoltoluukkuja ei tarvita. Lisäksi sisäyksikkö on majoittujan näkökulmasta helppokäyttöinen.

Huomaamaton ja hiljainen

Huoneessa voi säätää muun muassa puhallusnopeutta, mutta osa toiminnoista on blokattu.

– Asiakas ei pysty esimerkiksi laittamaan lämmitystä päälle, sillä me käytämme tätä ainoastaan viilennykseen. Myös alin mahdollinen lämpötila, mitä kasetti pystyy huoneeseen hakemaan, on säädetty keskitetysti, kertoo Lehtinen.

Nevalainen kertoo, että uutta laitteessa on myös se, että se on hyvin huomaamaton ja hiljainen.

Sisäyksikkö on hiljainen ja huomaamaton. Peilistä heijastuu Haikon
kiinteistöhuoltoyhtiö M&J Fixing Oy:n edustaja Juha Lehtinen.
Kuva: Miia Manner

– Windfree-toiminto hajottaa sisäyksikön läpi kiertävän ja huoneeseen puhallettavan ilman, jolloin iholle ei tule tunnetta ilman puhalluksesta. Etusäleikössä on tuhansia pieniä reikiä, joiden avulla huoneeseen tuleva ilma hajoaa savuverhomaiseksi ja siten vedon tunnetta ei synny.

Lehtinen lisää, että äänen ja puhalluksen voimakkuus eivät nouse samankaltaisesti kuin perinteisessä laitteessa.

– Tämä vaikutti myös valintaamme. Vanhemmissa laitteissa ääni ja puhallus on sitä kovempi, mitä enemmän halutaan jäähdytystä.

Ohjaus kosketusnäytöltä

Jäähdytystehoa ohjataan seinään kiinnitetystä kosketusnäytöllisestä ohjauspaneelista.

– Aiemmin meillä oli kaukosäätimet ja niitä joutui joskus hakemaan esimerkiksi pesulasta, mihin niitä eksyi pyykin seassa. Iltaisin tuli vastaanottoon puheluita, kun äänekäs laite haluttiin sammuttaa, eikä kaukosäädintä löytynyt mistään tai sitä ei osattu käyttää. Nyt ohjauspaneelissa on iso näyttö ja kuvakkeet, millä laitteen toimintoja säädetään; se on erittäin helppokäyttöinen.

Jäähdytystehoa ohjataan seinään kiinnitetystä kosketusnäytöllisestä ohjauspaneelista.
Kuva: Miia Manner

Kaikkia sisäyksiköitä voi tarvittaessa ohjata myös keskussäätimen avulla.

– Huoltomiehet voivat hallita kaikkien huoneiden laitteita keskussäätimestä käsin, eli huoneeseen ei tarvitse mennä esimerkiksi silloin, jos asiakas ei jostain syystä saisi laitetta pois päältä. Keskussäätimen avulla voidaan tehdä asetuksia joko kaikkiin huoneisiin tai tarpeen mukaan vain osaan, esimerkiksi huoneen sijainnin perusteella. Viilennyksen tarve riippuu muun muassa siitä, onko huone aamu- vai ilta-auringon suuntaan.

Kasetti soveltuu mihin tahansa tilaan, missä on pienikin alaslasku katossa.

– Kasetin rungon korkeus on noin 15 senttiä, ei sen enempää. Yleensä joudutaan tekemään katon purkua, mutta tämä kasetti voidaan asentaa rungon kokoiseen aukkoon. Tarvittaessa lisätään pieni apuluukku, mistä tuodaan putket ja sähköt, Nevalainen kertoo.

Kymmenen viikon ketterä projekti

MV-Jäähdytys käytti mitoituksessa Samsungin mitoitusohjelmaa.

–  Järjestelmämitoitukset tein Samsungin mitoitusohjelmalla, kuten edellisissäkin projekteissa täällä Haikossa. Jäähdytystehon tarve lasketaan tiettyjen nyrkkisääntöjen periaatteella, tämän jälkeen mitoitusajon tekeminen on ohjelman avulla yksinkertaista.

Heinonen kertoo, että lähtökohtaisesti tilavuudeltaan pieniin hotellihuoneisiin tarvitaan hyvin vähän jäähdytystehoa, ja tämän tarpeen mukaan kasettien koko valitaan sopivaksi.

– Toteutus oli työläs, mutta toteutuksen suuntaviivojen hahmotuttua melko yksinkertainen,
kertoo Jani Heinonen. Kuva: Cristian Hallivuori.

– Mitoitusohjelmaan syötetään mahdollisimman tarkasti kohteen tiedot, kuten putkimatkat ja muut tilatiedot. Tietojen perusteella ohjelma kertoo mahdolliset kylmäaineputkien koot ja auttaa valitsemaan lopuksi myös järjestelmäkokonaisuuteen parhaiten sopivan ulkoyksikön. Ja jos minulla itselläni loppuu ymmärrys laitevalintojen suunnittelussa tai mitoituksessa, niin voin aina kääntyä Nevalaisenpuoleen, Heinonen jatkaa.

Koko projekti tehtiin noin kymmenessä viikossa pintaremontin yhteydessä. 

– Kymmenen viikon projektissa pitää olla perustyö hyvin tehty ja kaikkien tietää tarkkaan, mitä ollaan tekemässä. Toteutus oli työläs, mutta toteutuksen suuntaviivojen hahmotuttua melko yksinkertainen. Tällä porukalla pystyimme viemään projektin läpi ketterästi ja ratkomaan eteen tulleet ongelmat paikan päällä.

Lämmitys merestä

MV-Jäähdytys vastasi projektissa myös asennukseen liittyvistä rakennustöistä, esimerkiksi timantti- ja kattoläpivienneistä. Suunnitelmat toteutukselle tarkentuivat työmaan edetessä paikan päällä.

– Teimme etukäteen kiinteistökohtaisen kartoituksen jokaiseen kerrokseen tarjousvaiheessa ja kävimme läpi kaikki mahdolliset kompastuskivet ja myös sen, mitä projekti vaati tekniikan osalta.

Lopputuloksen hintalappu oli suunnilleen samaa tasoa kuin perinteisen hotellihuoneratkaisun hinta imu- ja puhallusritilöineen.

– Meitä täällä hotellilla miellyttää hinnan lisäksi sisäyksikön ulkonäkö. Lisäksi se on tosiaan huomaamaton ja hiljainen, sanoo Lehtinen.

Haikossa laitetta käytetään pelkästään jäähdyttämiseen, sillä hotelli lämpiää pääasiassa merestä tulevan energian avulla.

– Merilämpö otettiin käyttöön vuonna 1984, kertoo Lehtinen.

Merilämmön tuotantolaitos perustettiin alun perin Imatran Voiman tytäryhtiön ehdotuksesta, ja nykyään se on Vuoristo-yhtiöiden omistuksessa. Se tuottaa noin 60 prosenttia kiinteistöjen lämmitykseen tarvittavasta energiasta.

Lue lisää

Katso kaikki