Granlundin liikevaihto kasvoi 13 %

Granlundin liikevoitto oli 7,1 miljoonaa euroa. 7 % konsernin liikevaihdosta panostettiin innovaatiotoimintaan.

Talotekniikkasuunnitteluun, konsultointiin ja ohjelmistoihin keskittyvä Granlund-konserni jatkoi 2016 tasaista kasvuaan. Konsernin liikevaihto kasvoi 13 % edellisestä vuodesta, ja se oli noin 62 miljoonaa euroa (54,7 M€ vuonna 2015). Konsernin liikevoitto oli 7,1 miljoonaa euroa (6,8 M€ vuonna 2015). 7 % konsernin liikevaihdosta panostettiin innovaatiotoimintaan.

Konserni laajeni kolmella yrityskaupalla. Granlund Oy osti osake-enemmistöt oululaisesta Insinööritoimisto Ylitalo Oy:sta ja Insinööritoimisto Äyräväinen Rovaniemi Oy:sta. Granlund Riihimäki Oy osti Hämeenlinnassa toimivan LVI-Lindroos Oy:n osakekannan.

Välittömästi tilikauden jälkeen konserni jatkoi laajentumistaan Granlund Saimaa Oy:n ostettua paikallisen Siluc Oy:n osakekannan sekä emoyhtiön ostettua Taltec Oy:n osakekannan tammikuussa 2017. Granlund toimii nyt 20 paikkakunnalla Suomessa, henkilöstömäärä oli vuoden lopussa 706 kasvaen miltei 80 hengellä.

Konsernin vakavaraisuus ja maksuvalmius ovat pysyneet hyvinä. Oman pääoman tuotto vuonna 2016 oli 29,2 % (38,0 %) ja omavaraisuusaste 49,8 % (49,2 %). Kaikkien konserniin kuuluvien yhtiöiden liikevaihto ja operatiivinen tulos oli vähintään tyydyttävä, joidenkin osalta erinomainen. Jokainen granlundilainen on mukana tulospalkkiojärjestelmässä ja palkkioita maksetaan yhteensä 2,7 miljoonaa euroa.

”Vuosi 2016 oli Suomen rakennus- ja kiinteistömarkkinoilla poikkeuksellisen hyvä. Suurhankkeiden määrä oli ennätyksellinen ja tämä piti myös talotekniikkakonsultit kiireisinä. Tilauskannoissa saavutettiin suunnittelu- ja konsulttialoilla kaikkien aikojen huippulukema”, sanoo toimitusjohtaja Pekka Metsi.

Granlundin markkinaosuus taloteknisessä suunnittelussa kasvoi hiukan ja oli erityisen vahva sairaala-, infra- ja liikerakennushankkeissa. Suurhankkeet muodostavat noin kolmasosan Granlundin suunnittelusta. Keskeisimpiä näistä ovat mm. HUS:n Siltasairaala, YIT:n Tripla sekä Helsinki-Vantaan kehitysohjelma.

Konsultointi on kasvanut voimakkaasti ja löytänyt paikkansa markkinassa. Tytäryhtiö Granlund Consulting Oy keskittyy mm. kiinteistöjohdon, energia- ja ympäristöasioiden konsultointiin sekä kustannuslaskentaan. Yritys erottuu markkinassa niin energiaoptimoinnissa, rakennushankkeiden yhteistoimintakäytäntöjen edistäjänä kuin kiinteistökauppojen Due Diligence -palveluilla.

Ohjelmistoliiketoiminnassa Granlund Manager vahvistui erityisesti kotimaan kuntasektorilla. Käyttäjäkokemusta parannettiin uudistuneella käyttöliittymällä ja ylläpidon tietomallien käyttö konkretisoitui uudella teknologialla.  Kansainvälisen liiketoiminnan kehitys jatkui ja uudet toimistot perustettiin Dubaihin ja Shanghaihin.

Granlund lanseerasi uuden 2020-strategian ja panostaa erityisesti rakennetun ympäristön ja kiinteistön käyttäjien hyvinvoinnin parantamiseen. Hyvät sisäympäristöt, energiatehokkuus, toimivat tekniset järjestelmät sekä niitä tukevat digitaaliset palvelut ovat toiminnan keskiössä. Konserni kansainvälistyy ohjelmistoliiketoiminnan kärjellä.

 

Lue lisää

Katso kaikki