Granlund yhdeksi yhtiöksi Suomessa – valmistautuu kansainvälistymiseen

Toimitusjohtaja Pekka Metsi. Kuva: Granlund Oy.

Jatkossa Granlund Oy toimii Suomessa yhtenä yhtiönä konsernin sijaan. Tavoitteena on virtaviivaistaa omistusrakennetta ja valmistautua kansainvälistymiseen, kerrotaan Granlundin tiedotteessa.

Jatkossa Granlundin alueyhtiöt toimivat Suomessa paikallisina liiketoimintayksikköinä.

– Vaikka yhtiön rakenne muuttuu, vahva alueellinen läsnäolo säilyy muutoksesta huolimatta. Palvelemme asiakkaitamme 27 paikkakunnalla ympäri Suomen, Granlundin konsernijohtaja Pekka Metsi kommentoi tiedotteessa.

Omistusrakenteen muutoksen taustalla ovat Granlundin kasvu- ja kansainvälistymistavoitteet. Granlund on laajentunut viime vuosina vahvasti yrityskauppojen kautta, ja tätä kasvua on tarkoitus jatkaa edelleen niin Suomessa kuin ulkomailla.

– Haluamme valmistautua suurempiin yritysjärjestelyihin, mutta nykyinen konsernirakenteemme ei tue kasvua kansainvälisesti. Omistusrakennetta selkeyttämällä kansainvälinen kasvu helpottuu, avaa Metsi yhdistymistä.

Suuntana aluksi Skandinavia

Kansainvälistyminen on osa Granlundin strategiaa, joka lanseerattiin vuonna 2020. Koronavuodet hidastivat aluksi kansainvälistymistä, mutta nyt suunnitelmia viedään vahvasti eteenpäin.

– Markkinamuutos ja konsolidaatiokehitys on ollut kiinteistö- ja rakennusalalla viime vuosina nopeaa, isot toimijat vahvistuvat. Olemme tässä kehityksessä mukana, mutta omalla erikoistuneella liiketoimintamallilla, kommentoi Metsi tiedotteessa.

– Granlund on työntekijöidensä omistama yritys, osakkaita on noin 300. Meillä on vahva visio, että yrittäjähenkisyytemme sekä erikoistumisemme tiettyihin liiketoimintoihin ovat myös kansainvälisiä menestystekijöitä. Haluamme löytää verkostoomme samanhenkisiä partneriyrityksiä myös Suomen ulkopuolelta, Metsi avaa tiedotteessa.

Suuntana on ensimmäiseksi Skandinavia, jonka jälkeen mahdollisesti myös muu Eurooppa.

– Meillä on tällä hetkellä kaksi toimipistettä Ruotsissa: Tukholmassa ja Lidköpingissä. Kokemuksemme naapurista ovat olleet hyvin positiivisia, minkä vuoksi tavoitteemme on laajentua alkuun pohjoisessa, Metsi avaa.

Liikevaihtotavoite nostettu 350 miljoonaan, henkilömäärä tavoitteena tuplata

Granlundin nykyinen strategia tähtää 200 miljoonan euron liikevaihtoon vuonna 2025. Tällä tiellä ollaan, sillä vuonna 2022 liikevaihto oli 129M€. Uusien suunnitelmien mukaan liikevaihtotavoitteeksi on nostettu 350 M€ vuoteen 2027 mennessä ja suurin osa kasvusta tulisi kansainvälisestä toiminnasta. Tällä hetkellä henkilöstöä on noin 1400 ja tavoitteena on henkilömäärän tuplaus. ”Uskomme vahvasti, että Granlundin osaamisella on tulevaisuudessa yhä enemmän arvoa ja meidän kaltaisiamme erikoistuneita toimijoita tarvitaan markkinoilla – niin Suomessa kuin Euroopassa”, Metsi kertoo.

Erikoistuminen korostuu liiketoiminnassa

Granlundin toiminta painottuu jatkossakin isossa kuvassa nykyisiin liiketoiminta-alueisiin eli talotekniikkasuunnitteluun, energia-, ympäristö- ja kiinteistökonsultointiin, rakennuttamiseen ja valvontaan sekä ohjelmistoihin. Suuntaviivoina korostuvat vastuullisuus, datan ja digitalisaation hyödyntäminen, laadukkaat sisäympäristöt sekä käyttäjälähtöisyys.

– Pidämme kiinni erikoistumisstrategiastamme, jonka olemme kokeneet Granlundille toimivaksi malliksi. Kasvun pääsektoreita ovat mm. energiapalvelut, datakeskukset ja muut vaativat teknologiahankkeet kuten sairaalat ja puhdastilat sekä korjausrakentaminen. Jatkamme myös aktiivisesti talotekniikan toimintamallien kehittämistä, Metsi kertoo tiedotteessa.

Granlundin Suomen alueyhtiöt sulautuvat Granlund Oy:öön 31.10.2023. Kaikki työntekijät jatkavat yhtiössä vanhoina työntekijöinä. Muutos ei koske Granlund Isännöinti Oy:tä.

Lue lisää

Katso kaikki