Granlund tuo tietomallit kiinteistöjohtamiseen

Granlund Managerin Virtuaalinen kiinteistö uudistaa tiedonhallinnan ja johtamisen.

Granlund lanseerasi Slushin virallisessa sivutapahtumassa ReCoTechissa 30.11.2017 ensimmäisenä markkinoilla rakennuksen digitaalisen kaksosen. Granlund Manager -ohjelmiston uutta toiminnallisuutta kutsutaan Virtuaaliseksi kiinteistöksi.Vastaavaa ominaisuutta ei ole vielä tarjolla, vaikka asiasta on maailmanlaajuisesta puhuttu jo pitkään.

”Digitaalisen kaksosen luominen kiinteistöjohtamisen käyttöön on tavoite, josta kaikki puhuvat ja jota on viety teoria- ja tutkimustasolla eteenpäin esimerkiksi Yhdysvalloissa. Käytäntöön asti ei kukaan ole vielä päässyt”, kertoo Granlundin ohjelmistoliiketoiminnan johtaja Jack Westrén-Doll.

”Moni kyllä puhuu tästä aiheesta, mutta me olemme ensimmäisiä, joilla on tarjota konkreettinen toiminnallisuus asiakkaidemme käyttöön Granlund Manager -ohjelmistossa.”

Virtuaalinen kiinteistö on alusta, joka hallitsee eri tietolähteiden ja sensoreiden synnyttämää valtavaa tietomäärää ihmiselle ymmärrettävässä muodossa. Keräämällä informaatiota rakennuksesta ja käyttäjiltä sekä analysoimalla ja visualisoimalla sitä, luodaan ainutlaatuinen tapa tuoda tietoa tarjolle sitä tarvitseville.

”Me käytämme rakennuksen tietomallia pohjana ja tuomme tiedon visuaalisesti huonetasolle siten, että enää ei tarvitse esimerkiksi rakennuksen olosuhdeongelmia selvitettäessä kiertää koko rakennusta. Yksinkertaisimmillaan tämä on vaikkapa tilojen värjäämistä olosuhdedatan mukaan”, Granlundin teknologiajohtaja Tero Järvinen selittää.

Vihreässä tilassa kaikki on hyvin, punaisessa joku on pahasti vinossa ja sinne myös huoltotoimenpiteet ja -resurssit pitää kohdistaa. Virtuaalinen kiinteistö tuokin IoT:n ja digitaalisuuden kiinteistöalan toimintaan uudella tavalla.

”Digitaalinen kaksonen on rakennuksen tietomalli steroideilla. Me luomme aivan uutta tietoa, kun yhdistämme rakennusten suunnittelutiedon ylläpitotietoon sekä tuomme vielä lisää dataa eri lähteistä, kuten rakennukseen asennetuista sensoreista sekä käyttäjäpalautteesta”, Järvinen kiteyttää.

Virtuaalinen kiinteistö tuo niin suunnittelussa kuin ylläpidossa olevan datan kiinteistöjohtamisen käyttöön, mikä tuo rajattomasti mahdollisuuksia. Se myös nostaa käyttäjän keskiöön kiinteistöissä.

Virtuaalisen kiinteistön tärkeimpiä asioita on tiedon visualisoiminen niin huoltohenkilökunnan, kiinteistön omistajan kuin kiinteistön käyttäjänkin näkökulmasta. Tarkoituksena on tuottaa kiinteistöpäällikölle vahvaa visuaalista kokonaiskuvaa rakennuksesta sekä helpottaa huoltohenkilökunnan työtä arjessa.

”Kehitystyössä meille on erityisen tärkeää tilojen käyttäjien näkökulma. Tulevaisuudessa uskomme, että virtuaalinen kiinteistö on voi olla kommunikointikanava omistajan ja käyttäjän ja palvelutoimittajien välillä”, Westrén-Doll sanoo.

”Se kertoo visuaalisesti tilojen käyttäjille ja vaikkapa potentiaalisille vuokralaisille esimerkiksi sisäilman laadusta tuo merkittävää lisäarvoa liiketoimintaan. Kukapa ei haluaisi kertoa, että ”minun rakennuksessani ihmiset voivat hyvin.”

Granlund pilotoi Virtuaalista kiinteistöä yhdessä Senaatti-kiinteistöjen kanssa Kansallismuseossa. Katso Virtuaalinen kiinteistö –video Youtubesta.

Jätä kommentti

*

*