Granlund teki hyvän tuloksen haastavassa markkinatilanteessa

Liiikevaihto kasvoi kahdeksan prosenttia.

Kuva: Granlund oy

Granlund pärjäsi hyvin vuonna 2023, vaikka kiinteistö- ja rakennusalan markkinatilanne oli haastava. Vahvat asiakassuhteet sekä erikoisosaaminen kantoivat vaikeinakin aikoina, kerrotaan Granlund oy:n tiedotteessa.

Taloteknisen suunnittelun markkinajohtaja teki positiivisen tuloksen vaativassa markkinassa. Granlund-konsernin liikevaihto kasvoi 8 prosenttia edellisestä vuodesta, ollen 139,3 miljoonaa euroa (129,1 M€). Liikevoitto oli 12,7 miljoonaa euroa (11,9 M€). Kasvutavoitteista jäätiin jonkin verran, mutta kokonaisuudessa päästiin varsin hyvään tulokseen. 

– Erikoistumisemme ja panostamisemme taloteknisesti painottuneisiin projekteihin kuten energiakorjauksiin, datakeskuksiin ja sairaaloihin kantoivat hedelmää myös vaativammassa markkinassa. Myös kiinteistöjohtamisen palveluille sekä vastuullisuus- ja energiakonsultoinnille oli vahvasti kysyntää, summaa Granlundin toimitusjohtaja Pekka Metsi tiedotteessa.

Granlund oy:n toimitusjohtaja Pekka Metsi. Kuva: Granlund oy

Granlund on jatkanut myös merkittäviä panostuksiaan digitaalisiin ratkaisuihin, joka näkyy mm. ohjelmistoliiketoiminnan ennätyksellisenä kasvuna.

– Perustimme vuosi sitten oman datayksikön kehittämään konsernin ja liiketoimintojen datalähtöisyyttä. Digitaalisilla ratkaisuilla voidaan vaikuttaa merkittävästi alan tuottavuuden parantamiseen, Metsi lisää tiedotteessa.

Granlundin henkilöstömäärä oli vuoden 2023 lopussa 1 423 kasvaen 65 asiantuntijalla.

– Saimme pidettyä työtilanteemme varsin hyvänä koko vuoden ajan. Toki liiketoimintojen ja varsinkin alueiden välillä oli vaihtelua, Metsi kertoo.

– Hyvään tulokseen päästiin kovalla työllä ja aktiivisuudella, siitä suuri kiitos kaikille asiantuntijoillemme.

Tulospalkkiota maksetaan henkilöstölle yhteensä 3 miljoonaa euroa.

Yrityskauppojen tahti kiihtymässä


Yrityskaupparintamalla Granlund aktivoitui loppuvuodesta. Yhtiöön liittyi sairaalasuunnitteluun erikoistunut Projektivisio Oy Tampereella, ja kauppa Arkkitehtitoimisto ON Oy:n kanssa Kuopiossa astui voimaan vuoden 2024 alussa. Myös kaupat lahtelaisen Rakennuttajatoimisto Rantatupa Oy:n kanssa tehtiin tammikuussa.

Organisaatiossa tehtiin suurempi uudistus, kun Granlundin 12 alueyhtiötä fuusioitiin emoyhtiöön lokakuussa. Yhdistymisen myötä varaudutaan vahvempaan kasvuun niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Granlundin strategisena tavoitteena on yli kaksinkertaistaa liikevaihto ja henkilöstömäärä vuoteen 2027 mennessä. Tarkoitus on laajentua pääosin Skandinaviaan sekä valikoidusti muualle Eurooppaan. 

– Suomessa olemme orgaanisen kasvun lisäksi laajentuneet merkittävästi yrityskauppojen kautta. Nyt haluamme kiihdyttää tahtia kansainvälisesti, ja tähtäämme siellä myös suurempiin järjestelyihin, Metsi kommentoi kasvusuunnitelmia. 

Johtotähtenä kasvussa ovat Granlundin strategiset vahvuudet.

– Tulemme pitämään kiinni erikoistumisesta jatkossakin, sekä tarjoamaan asiakkaillemme palveluita kiinteistön koko elinkaaren ajalle. Hyvä ilmapiiri ja yrittäjähenkinen asenne ovat myös selkeitä vahvuuksiamme. Näissä kaikissa haluamme olla Euroopan tasoisesti ykköstoimija, Metsi kertoo tiedotteessa.

Innovaatio- ja kehitystoimintaan jatkettiin viime vuonna vahvaa panostusta. Siihen investoitiin 8,3 miljoonaa euroa eli noin 6 prosenttia konsernin liikevaihdosta. Innovaatiotoiminta keskittyi Granlundin strategisiin kasvualueisiin eli energiaan, vastuullisuuteen, dataan ja digitaalisuuteen.

Lue lisää

Katso kaikki