Gasgridin kelluva LNG-terminaali käyttövalmis kaasutoimituksille

Inkoon satamassa kelluva LNG-terminaali on saatu Gasgrid Finlandin ammattilaisten johdolla täysin käyttövalmiiksi, ja kaasun toimitukset voidaan käynnistää.

Esa Hallivuori. Kuva: Gasgrid

Inkoon satamassa kelluva LNG-terminaali on saatu Gasgrid Finlandin ammattilaisten johdolla täysin käyttövalmiiksi, ja kaasun toimitukset voidaan käynnistää. Gasgridin toteuttamalla kelluvalla LNG-terminaalilaivahankkeella varmistetaan kaasun saanti teollisuudelle, energiantuotannolle ja kotitalouksille sekä turvataan Suomen huoltovarmuutta ja kaasun toimitusten jatkuvuutta pitkälle tulevaisuuteen. LNG-terminaalilaiva Exemplar saapui Inkooseen 28.12., ja nyt se on integroitu onnistuneesti Gasgridin kaasunsiirtoverkkoon, kertoo Gasgrid Finland tiedotteessaan.     

– Olemme saaneet kelluvan LNG-terminaalimme täysin käyttövalmiiksi, ja kaikki tarvittavat viranomaisluvat kaupallisen toiminnan käynnistämistä varten ovat kunnossa. Kaikki on nyt viimeistelty ja koekäytetty. Tämä tarkoittaa sitä, että terminaalimme asiakkaat voivat ryhtyä jakelemaan kaasua teollisuuden, energiantuotannon ja kotitalouksien tarpeisiin Suomen lisäksi myös Baltian maissa, kertoo Gasgrid Finlandin siirtoliiketoiminnasta vastaava johtaja Esa Hallivuori tiedotteessa.

– LNG-terminaalimme on jo nyt herättänyt eri tahojen keskuudessa runsaasti kiinnostusta ja kyselyitä. Uskomme, että terminaalimme tuottamalle energialle on todellista tarvetta nyt ja tulevaisuudessa. LNG-terminaalista saadaan tarpeen mukaan valtavasti energiaa myös sähkön ja lämmön tuotantoon, jatkaa Hallivuori tiedotteessa.

291 m pituinen kelluva terminaali sisältää täyteen lastattuna noin 68 000 tonnia nesteytettyä maakaasua. Määrä tarkoittaa noin 1 050 GWh energiaa. Nesteytetty maakaasu hyörystetään laivassa uudelleen kaasuksi, jonka jälkeen kaasu siirretään lastausvarren ja 2,2 km yhdysputken kautta Gasgridin kaasuverkon kautta loppuasiakkaiden käyttöön. Laivan 40 TWh:n vuotuinen höyrystyskapasiteetti ylittää kirkkaasti Suomen vuotuisen maakaasun käyttötarpeen. LNG-terminaali mahdollistaa myös Balticconnector-yhdysputken kautta kaasutoimituksia Baltian maihin ja jopa Puolaan.      

– Kelluvan LNG-terminaalin liittäminen Gasgridin rakennuttamiin satamarakenteisiin ja kaasuverkostoon sujui kokeneiden ammattilaistemme toimesta todella mallikkaasti. Koko LNG-terminaalilaivaprojekti tarjoaa hienon esimerkin siitä, miten saumattomasti tiimityö osaavien kumppaneiden kesken parhaimmillaan sujuu. Käyttövalmis LNG-terminaalimme parantaa myös suomalaisen yhteiskunnan huoltovarmuutta, sanoo Hallivuori tiedotteessa.

LNG-terminaaliin toimitetaan nesteytettyä maakaasua kansainvälisiltä markkinoilta. Terminaalissa ei käytetä venäläistä maakaasua, ja LNG-terminaalin avulla Suomi pääsee pysyvästi eroon venäläisen kaasun riippuvuudesta. Kelluvan LNG-terminaalia operoinnista vastaa Gasgridin tytäryhtiö Gasgrid Floating LNG Terminal Finland. 

Gasgrid tiedusteli syksyllä 2022 eri toimijoiden kiinnostusta varata osuuksia terminaalin käyttöönottoa varten hankittavasta n. 1TWh LNG -erästä. Käyttöönottoa ja testausta varten hankittua LNG-erää on käytetty terminaalialuksen jäähdytykseen ja terminaalin tekniseen testaukseen osana Inkoon kelluvan terminaalin käyttöönottoprosessia. 25.1.2023 asti jatkuvassa käyttöönottojaksossa kaasua toimitetaan tästä erästä varauksen tehneille Shippereille, sekä Suomen huoltovarmuustarpeisiin.

Lue lisää

Katso kaikki