Fortum toteuttaa ydinlaitoksen käytöstäpoistohankkeen Espoossa

Fortum on tehnyt sopimuksen Teknologian tutkimuskeskus VTT:n FiR 1 -tutkimusreaktorin käytöstäpoistosta Espoossa. Kyseessä on ensimmäinen ydinlaitoksen käytöstäpoistohanke Suomessa.

Käytöstäpoistotyöt sisältävät suunnittelun, valmistelevat toimenpiteet, reaktorin purkamisen ja jätehuollon, mukaan lukien loppusijoituksen. Reaktori on tutkimus- ja opetuskäyttöön suunniteltu ydinlaitos, ja siksi myös sen käytetyn ydinpolttoaineen ja purkujätteen määrät ja aktiivisuudet ovat suhteellisen pienet.

Käytöstäpoiston suunnittelun ja toteutuksen ehdottomana lähtökohtana on turvallisuus Hanke toteutetaan Säteilyturvakeskuksen (STUK) valvonnassa.

– Olemme ylpeitä päästessämme toteuttamaan Suomen ensimmäisen ydinvoima-alan käytöstäpoistohankkeen yhdessä VTT:n kanssa. Purkutyöt aloitetaan vuonna 2022 ja viedään päätökseen vuoden 2023 loppuun mennessä, kertoo johtaja Anni Jaarinen Fortumin ydinvoiman asiantuntijapalveluista.

– Tulevaisuudessa voimme hyödyntää tästä hankkeesta kertyneitä kokemuksia ja kehittää tehokkaita toimintatapoja sekä omille laitoksillemme että kansainvälisille markkinoille..

 

Lue lisää

Katso kaikki