Fortum ja Nokia ryhtyvät kierrättämään datakeskuksen hukkalämpöä kaukolämpöverkkoon – ”Hukkalämmön kierrättämisessä voittavat kaikki”

Fortum ja Nokia ovat sopineet yhteistyöstä, jossa Fortum ottaa talteen Espoon Karaportissa sijaitsevasta Nokian datakeskuksesta hukkalämpöä ja kierrättää sen kaukolämmöksi.

Forumin Suomenojan kaukolämpölaitoksen sähkökattila. Kuva: Miia Manner

Alkuvaiheessa lämpöä jaetaan koko Espoon, Kirkkonummen ja Kauniaisten kaukolämpöverkkoon, mutta Keran alueen kehittyessä hukkalämpöä ohjataan kattamaan alueen tarvetta. Hukkalämmön talteenotto käynnistyy kuluvan kevään aikana, kerrotaan Fortumin tiedotteessa.

Fortum toimittaa datakeskukseen jäähdytystä ja ottaa palvelinten jäähdytysjärjestelmän paluuvedestä talteen lämpöenergiaa 3,5 megawattia. Siitä kierrätetään 5,5 megawattia uusiutuvalla sähköllä tuotettua kaukolämpöä kahden lämpöpumppumoduulin avulla. Tulevaisuudessa on mahdollista nostaa lämmöntalteenottoa 6 megawattiin, tiedotteessa kerrotaan.

– Kestävyyshaasteiden ratkaisemiseksi tarvitaan laajaa yhteistyötä, mistä tämä hanke on erinomainen esimerkki. On hienoa, että nyt Espoon datakeskuksessamme syntyvä hukkalämpö saadaan hyötykäyttöön alueen asukkaille ja pääsemme näin edistämään vähähiilistä energiantuotantoa, toteaa Vesa Kohtamäki, Nokian Espoon kampuksen johtaja tiedotteessa.

Sähköpohjaisen hukkalämmön talteenotto on merkittävä osa Fortumin kaukolämmön muutosta hiilineutraaliksi Suomessa tällä vuosikymmenellä.

– Espoon tavoite on kehittää Keraa kansainväliseksi kiertotalouden esimerkkialueeksi, jossa pyritään vähähiiliseen ja kestävään rakentamiseen. Tässä energian kierrätyksellä on merkittävä rooli. Olemme todella iloisia, että voimme yhdessä Nokian kanssa edistää kestävää kehitystä ja Fortumin kaukolämmön muutosta hiilineutraaliksi. Samalla edistämme myös Espoon kaupungin tavoitteita. Datakeskusten hukkalämmön kierrättämisessä voittavat kaikki, korostaa myyntijohtaja Timo Kivi Fortumin lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminnasta tiedotteessa.

Lue myös:

Keksijä ja kaukolämpömies Timo Holopainen: ”Suunnittelu on hauskaa”

Lue lisää

Katso kaikki