Fläkt Woods juhlistaa 80-vuotiasta Toijalan tehdasta

Lapinleimun perinteikäs tehdas Toijalan Kilsanmäellä viettää 80-vuotisjuhliaan. Fläkt Woods Oy juhlistaa samalla palolaboratorion laajennusosan valmistumista.

Palolaboratorion laajennus on Fläkt Woodsille merkittävä investointi, jonka tavoitteena on nopeuttaa tutkimus- ja tuotekehitysprosesseihin liittyvää testausaikaa. Laboratoriossa voi testata palopeltejä, puhaltimia, kanavia sekä muita yrityksen tuotteita.

Laboratorio toimii neljällä polttimella, joiden maksimiteho on 3 MW. Käyttövoimana on maakaasu.

Juuret 1930-luvulla

Toijalan tehtaan syntyvaiheet sijoittuvat vuoteen 1935, jolloin Veikko Lapinleimu suunnitteli ensimmäisen Suomessa tehdyn bakeliittiprässin. Vuosikymmenten saatossa tehdas on laajentanut toimintaansa ja valmistanut muun muassa lääkepullojen korkkeja, kranaatin sytyttimiä, ovenkahvoja ja piipunvarsia.

1960-luvulla painopiste siirtyi muovinjalostuksesta metallisiin ilmanvaihdon tuotteisiin. Antti Lapinleimun johdolla kehitettiin poistoilmaventtiili Kilsa-Kartio, josta tuli myyntimenestys. Eero Lapinleimu käynnisti yrityksen kansainvälistymisen 1970-luvulla ja seuraavina vuosina yrityksessä panostettiin merkittävästi omaan tuotekehitykseen.

Vuonna 1990 Suomen Puhallintehdas Oy osti Lapinleimu Oy:n ja seuraavana vuonna Lapinleimusta tuli osa kansainvälistä ABB-konsernia. ABB myi ilmankäsittelyliiketoimintansa 2000-luvun alussa ja Fläkt Woods Group, johon Toijalan tehdas nyt kuuluu, muodostettiin vuoden 2002 alussa.

80 vuotta perustamisensa jälkeen tehdas toimii vireästi: Tehtaalla on mm. otettu käyttöön robotisoitu CleanVent-pinnoitus tulo- ja poistoilmaventtiileille, työntekijöiden ergonomiaan ja työturvallisuuteen on panostettu ja palolaboratorioon on investoitu merkittävästi. Tehtaalla on Fläkt Woodsin palveluksessa nyt 72 tuotannon työntekijää ja 52 toimihenkilöä.

Fläkt Woods Oy:n liikevaihto on lähes 100 miljoonaa euroa ja henkilöstöä on noin 410 Suomessa. Fläkt Woods Oy valmistaa ilmastointipuhaltimia Turussa, ilmastointikanavia Turussa ja ilmastoinnin päätelaitteita Akaassa. Yhtiöllä on myyntikonttori Turun ja Akaan lisäksi Espoossa, Kuopiossa, Oulussa, Raisiossa ja Vaasassa. Fläkt Woods Oy kuuluu 65 maassa toimivaan ja 2150 henkilöä työllistävään kansainväliseen Fläkt Woods Groupiin, joka muodostettiin vuonna 2002 Fläktin ja Woods Air Movementin yhdistyessä.

 

Lue lisää

Katso kaikki