Finlandia-talossa alkaa uusi aikakausi – Tältä siellä nyt näyttää
Kolme vuotta kestäneen ja 136 miljoonaa euroa maksaneen perusparannusremontin lähtökohtana oli elinkaarensa päähän tullut talotekniikka.
Finlandia-talossa alkaa kokonaan uusi aikakausi, kun tapahtumatalo avautuu yleisölle huomenna 4.1.2025. Perusparannuksessa uusittiin rakennuksen talotekniikka kattavasti. Rakennukseen asennettiin 340 kilometriä sähkö- ja tietokaapeleita, 25 kilometriä vesi- ja viemäriputkea sekä kahdeksan kilometriä ilmanvaihtokanavia.
Uudet talotekniset ratkaisut suunniteltiin siten, että ne eivät muuta suojellun rakennuksen ulkoasua tai arkkitehtonisia yksityiskohtia. Tämä saavutettiin muun muassa rakentamalla maan alle tekniset tilat, johin sijoitettiin uudet ilmanvaihtokoneet ja uusi keittiö.
Rakennuksen pohjoisosaan luotiin uusi Experience Finlandia -konsepti, joka koostuu viinikahvilasta, designkaupasta, elämyksellisestä näyttelystä sekä majoitustiloista. Näyttelykokonaisuus, joka esittelee Suomea, Alvar Aallon tuotantoa ja Finlandia-talon historiaa, avataan kesällä 2025.
– Ykkösasia omistajan näkökulmasta oli se, että rakennus säilyy ja pysyy kunnossa. Toinen tärkeä seikka on se, että kaupunki satsasi tähän todella paljon ja odotamme, että Finlandia-talo tuo entistä enemmän kävijöitä Helsinkiin. Kolmas päätavoite oli se, että talo avataan yleisölle, kertoo Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön tilapäällikkö Sari Hildén.
Hildén kertoo, että teknisesti hankkeesta selviydyttiin hyvin haasteista huolimatta.
– Hanketta suunniteltiin todella pitkään ja erityisesti julkisivun materiaalin valinta vaati paljon aikaa.
Talon tekniikka on uusittu kauttaaltaan.
– Pintojen alle saatiin samalla asennettua uutta tekniikkaa, joka palvelee paljon paremmin nykyaikaista tapahtumatoimintaa ja uusia näyttelyitä. Lisäksi maan alle tehtiin uusi laajennusosa, joka pitää sisällään yli 300 neliöinen uuden keittiön, joka palvelee talon tapahtumia ja ravintoloita, Hildén kertoo.
Pintoja konservoitiin ja entisöitiin huolella.
– Tällaisessa hankkeessa on tärkeää, että ajan patina saadaan säilytettyä. Rakennuksen messinkilistoja on irrotettu ja puhdistettu liasta. Finlandia-salon esirippu, joka on Dora Jungin alun perin tähän rakennukseen suunnittelema esirippukangas, entisöitiin. Salin penkit konservoitiin. Joitain materiaaleja on uusittu, kuten esimerkiksi mattoja, mutta vanhat mallit ja sävyt säilytettiin, kertoo perusparannuksen pääsuunnittelija Teemu Tuomi NRT oy:stä.
– Rakennus on hyvin merkittävä ja kaikki me suomalaiset sen tiedämmekin. Huomionarvoista on se, että Finlandia-talo on myös kansainvälisesti hyvin tunnettu. Alvar Aallon töistä tämä on loppupään töitä hänen tuotannossaan: monet hänen kokeellisen arkkitehtuurin teemoista on toteutuneet Finlandia-talossa, esimerkiksi marmorin käyttäminen julkisivussa.
Julkisivun marmori uusittiin italialaisella Etelä-Tirolin alueen marmorilla, joka on edellistä kestävämpi ja täyttää suojelumääräysten vaatimukset. Vanha julkisivumarmori purettiin vaiheittain, ja pääosa siitä kierrätettiin uudelleen käytettäväksi raaka-aineena. Sisätiloissa kunnostettiin noin 2 150 valaisinta, joista suureen osaan vaihdettiin energiatehokas LED-tekniikka. Tämä mahdollistaa valaisimien monipuolisemman käytön ja ohjauksen. Lisäksi entisöitiin muun muassa sauvakeramiikkalaatoin päällystetyt pylväät ja seinien kaakeloinnit.
Perusparannuksen myötä myös rakennuksen energiatehokkuus ja tilojen esteettömyys paranivat. Finlandia-talon vuosittainen kävijämäärä on ollut noin 200 000 ja tavoitteena on tulevaisuudessa tuplata määrä.
Lue lisää: