Fingrid toimittaa sähköjärjestelmälaitteistoa Ukrainaan

Kuva: Pixabay

Ukraina on pyytänyt Euroopan kantaverkko­yhtiöiltä sähköjärjestelmän varaosia Venäjän tuhotessa maan energia­infrastruktuuria. Pyyntö on tullut myös Fingridiin, joka pystyy toimittamaan Ukrainaan erityisesti sähköasemien laitteita, kertoo Fingrid tiedotteessaan.

Eurooppalaiset kantaverkkoyhtiöt ovat saaneet yhtiöiden yhteistyöjärjestön ENTSO-E:n kautta ukrainalaisten yhtiöiden pyynnön tukea Ukrainan sähköverkkoa laitetoimituksin. Maa on erityisesti viime aikoina kärsinyt hyökkääjän iskuista sähköverkkoon ja voimalaitoksiin, ja näiden tuhojen korjaustöihin on pyydetty varaosia muualta Euroopasta.

ENTSO-E:n kautta tulleet listat tarvittavista laitteista ovat tarkkoja, sillä on tärkeää, että laitteistot sopivat Ukrainan kantaverkon jännitteelle. Fingrid pystyy toimittamaan Ukrainaan sähköasemien laitteita, kuten sähköverkon erottimia ja katkaisijoita, virtaa mittaavia virtamuuntajia sekä verkkoa suojaavia suojareleitä. Laitteita vapautuu purettavilta asemilta, sillä Fingrid uudistaa parhaillaan suurta joukkoa omia sähköasemia ja rakentaa kokonaan uusia, joten vanhat, toimivat asemien laitteet voidaan toimittaa Ukrainaan. Muutoin ne menisivät kierrätykseen.

− Fingridin oma energiaturvallisuus ei vaarannu, koska pidämme itsellämme myös riittävät varaosat laitevikojen varalle, Fingridin johtaja Timo Kiiveri sanoo tiedotteessa.

Fingrid odottaa vielä vahvistusta ENTSO-E:ltä siitä, että laitteet voidaan toimittaa. Osa lähetettävistä laitteista puretaan pois vanhoilta asemilta, mikä vie oman aikansa, joten ne saataneen liikkeelle tammikuussa 2023. Lisää pystytään lähettämään myöhemmin vuoden 2023 aikana.

Lue lisää

Katso kaikki