Espoon Nupurin päiväkotiin mittava energiaremontti – “Ekoteko, joka mahdollistaa myös jäähdytyksen”

Hanke osa Espoon kaupungin tavoitetta hiilineutraalista Espoosta 2030 mennessä.

Kuva: Cervi Group

Cervi Group käynnistää Espoon Nupurin päiväkodin energiaremontin ja ilmanvaihdon modernisoinnin. Päiväkodin lämmitysmuoto vaihtuu vihreään maalämpöön, mikä mahdollistaa myös viilennyksen kesähelteillä. Uudistustyö ei aiheuta käyttöhaittaa, ja päiväkoti toimii remontin ajan normaalisti. Hanke on osa Espoon kaupungin tavoitetta korvata kiinteistöjensä hiilipohjaisia lämmitysmuotoja maalämmöllä, kerrotaan Cervi Groupin tiedotteessa.

Pohjois-Espoossa sijaitsevassa vuonna 1952 rakennetussa kiinteistössä toteutetaan vuoden 2024 aikana merkittävä ilmanvaihto- ja energiaremontti. Kiinteistössä toimii Espoon kaupungin Nupurin päiväkoti. Rakennuksessa on edelleen käytössä alkuperäinen öljylämmitys, mikä nyt vaihdetaan nykypäivän vihreämpään energiamuotoon, maalämpöön. Lisäksi kohteessa uusitaan ilmanvaihtokoneiden moottorit, mikä mahdollistaa jatkossa olosuhteiden mukaisen ilmanvaihdon hienosäädön.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sisäilman laatua havainnoivat anturit pystyvät tarpeen mukaan tehostamaan tai vähentämään ilmanvaihtoa. Esimerkiksi viikonloppuisin, kun kiinteistö on tyhjillään, riittää vähäisempi perusilmanvaihto. Olosuhdetekniikkaan perustuva ilmanvaihto on vahvasti terveys- ja hyvinvointikysymys, mutta myös kustannusasia, Cervi Groupin toimitusjohtaja Petri Valve kertoo tiedotteessa.

Edistää vihreää siirtymää

Vaikka maalämmön vaihtaminen lämmitysmuodoksi onkin on ollut viime vuosina jopa pienoisessa buumissa, julkisissa rakennuksissa, kuten päiväkodeissa, se on edelleen verrattain harvinainen ratkaisu.

– Maalammöllä on loistava hyötysuhde sen käyttämään energiaan nähden. Etenkin kaukolämpöverkon ulkopuolelle jäävissä julkisissa kiinteistöissä maalämpö on ehdottomasti yksi harkinnan arvoisista vaihtoehdoista, Valve tiivistää.

Espoon kaupunki uusii parhaillaan hiilipohjaisia lämmitysjärjestelmiä ja korvaa niitä maalammöllä. Tällä hetkellä kaupungilla on päätetty 14 pääasiassa Pohjois-Espoon haja-asutusalueella sijaitsevasta kohteesta, joissa öljylämmitys vaihdetaan maalämpöön. Niistä neljässä kohteessa remontti on jo valmistunut, ja kymmenen osalta uudistustyö on vielä edessä. Nupurin päiväkoti on yksi näistä kohteista.

– Rakennukset ja rakentaminen tuottavat kolmasosan Suomen ilmastopäästöistä. Vaihtaminen fossiilisesta öljystä kestävämpiin lämmitysmuotoihin on konkreettinen tapa vähentää päästöjä ja toteuttaa tavoitetta hiilineutraalista Suomesta 2035 ja hiilineutraalista Espooosta 2030, Espoon kaupungin Tilapalvelut-liikelaitoksen toimitusjohtaja Maija Lehtinen kertoo.

Öljylämmityksen muutostyöt ovat osa hallituksen kestävän elvytyksen nopeita toimia, jotka auttavat taloutta elpymään ja vastaavat samalla vihreän siirtymän vauhdittamiseen.

– Nyt kun rakennusala on valtavissa vaikeuksissa ja työvoimaa on runsaasti saatavilla olisi todella tärkeä pitää ala elinvoimaisena ja edistää hankkeita, jotka vievät meitä kohti suuria tavoitteitamme. On hienoa huomata, että Espoossa panostetaan fossiilittomaan tulevaisuuteen merkittävillä investoinneille, Valve sanoo tiedotteessa.

https://trainings.eduhouse.fi/koulutukset/seo-verkkosivusi-googlen-valokeilaan

Lue lisää

Katso kaikki