Ennuste: Sähkön hinta pysyy korkeana koko ensi vuoden

Sähköfutuurien hinnat eivät suoraan kerro sähkön tulevaa hintaa, mutta ne edustavat markkinoiden parasta mahdollista näkemystä. Kuva: Shutterstock

Sähkövertailusivusto Halvinsähkösopimus.fin tuoreesta sähköfutuureihin perustuvasta hintaennusteesta selviää, että sähkön hinta saattaa pysyä korkealla koko ensi vuoden. Asiasta kertoo Emtir Marketing tiedotteessaan.

Suomen hinta-alueen sähköfutuurien perusteella kerätty data osoittaa, että sähkön arvonlisäverollinen hinta olisi halvimmillaankin tippumassa vain hieman alle 20 c/kWh:n keskimääräiseen hintaan vuoden kolmannella neljänneksellä.

Korkeimpia hintoja on odotettavissa helmikuussa. Tällä hetkellä futuurit ennustavat Suomeen helmikuussa hintoja, jotka ovat keskimäärin noin 45c/kWh.

Vuoden 2024 toisella neljänneksellä keskihinnan odotetaan painuvan ensimmäisen kerran alle 10 sentin kilowattitunnilta.

Futuurien hinnat ovat vaihdelleet tiuhaan tahtiin, eikä tarkkaa lopullista hintatasoa tiedä kukaan.

Sähköfutuurien hinnat vaihtelevat eri Pohjoismaissa, joten selvityksessä on otettu huomioon Suomen alueen hintaerosta kertovat futuurit.

Sähköfutuurien tiedot on kerätty Nasdaqin sivulta 13. joulukuuta päätöskursseilla. Futuurihinnoissa on otettu huomioon sekä Pohjoismaiden systeemifutuuri että Suomen hinta-alueen erosta kertova futuuri. Suomeen ennustetaan tällä hetkellä systeemifutuuria kalliimpia hintoja muun muassa Olkiluoto 3:n ongelmien takia.

Sähköfutuurit edustavat parasta ennustetta tulevista hinnoista. Tällä hetkellä futuurien myyjiä on kuitenkin vähän, ja hintojen heilahtelu on poikkeuksellisen voimakasta. Tämä tekee ennusteista haastavampia, tiedotteessa kerrotaan.

Lue lisää

Katso kaikki