Energiatodistus puuttuu edelleen monesta taloyhtiöstä
Isännöitsijöiden kokemusten mukaan kaikki taloyhtiöt eivät ole vielä heränneet tilaamaan energiatodistuksia. Heinäkuun alusta lähtien se on ollut pakollinen myös rivitaloissa.
”Energiatodistus on ensimmäinen askel energia-asioiden kehittämisessä”, muistuttaa Isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä. ”Energiankustannukset muodostavat jopa kolmanneksen yhtiövastikkeesta. Jos taloyhtiö ei ole aktiivinen energiatehokkuuden parantamisessa, asumiskustannukset uhkaavat nousta turhaan.”
Energiatodistusta pidetään turhana paperina, koska sen merkitystä ei ymmärretä. Liikkeellä on myös väärää tietoa, että tulossa olisi lakimuutos, joka poistaisi velvoitteen. Joissakin taloyhtiöissä uskotaan virheellisesti, että energiatodistusta ei sitten tarvitsekaan tehdä.
”Käytännössä kaikilla kerros- ja rivitaloyhtiöillä pitää olla energiatodistus eikä tähän ole tulossa muutosta. Jos energiatodistusta ei ole vielä tilattu, kannattaa taloyhtiön hallituksen tehdä siitä päätös pikimmiten”, lakiasiantuntija Jaana Sallmén Isännöintiliitosta painottaa.
”Energiatodistuksella kiinnitetään omistajien huomio energiakysymyksiin. Varsinainen työ energiankulutuksen vähentämiseksi alkaa vasta sen jälkeen. Aktiivinen isännöinti auttaa taloyhtiöitä vähentämään energian kulutusta”, Heikkilä kertoo.
Energiankulutusta taloyhtiöissä voi tehokkaimmin vähentää opastamalla asukkaita järkevään energiankäyttöön esimerkiksi lämpimän veden kulutuksessa sekä huolehtimalla siitä, että lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmien säädöt ovat aina kunnossa. Lisäksi korjausten yhteydessä kannattaa parantaa rakennusten energiatehokkuutta.
Isännöinnin rooli energiankulutuksen vähentämisessä on koko maan mittakaavassa merkittävä, sillä taloyhtiöissä kuluu kymmenesosa koko Suomen energiasta. Isännöitsijät vaikuttavat 2,7 miljoonan taloyhtiössä asuvan suomalaisen energiankulutukseen.