Energiatodistuksesta aito työkalu rakennusten keskinäiseen vertailuun

Esitykset uusiksi rakennusten energiatodistuksia koskeviksi säädöksiksi ovat juuri olleet laajalla lausuntokierroksella. LVI-talotekniikkateollisuus ry:n kokoamassa lausunnossa pidettiin oikeana ratkaisuna sitä, että todistus perustuu laskettuun kokonaisenergian kulutukseen. Tällöin todistus kohdistuu selkeästi rakennukseen ja mahdollisimman pitkälle eliminoi erilaisten käyttötottumusten vaikutuksen todistuksessa ilmoitettavaan E-luokkaan. Tämä mahdollistaa rakennusten keskinäisen, tyypilliseen käyttöön perustuvan vertailun, jota nimenomaan uusitussa Rakennusten Energiatehokkuusdirektiivissä edellytetään. On hyvä, että laskentatavat ovat samoja sekä energiatodistuksen laskennassa että uudisrakentamisen energiamääräyksissä.

Lausuntoon osallistuneet tahot korostavat systemaattisen energiankulutuksen seurannan tärkeyttä rakennusten ylläpidossa, mutta katsovat paremmaksi pitää se erillään energiatodistuksesta. Energiatodistusten fokus on pidettävä kirkkaana, eikä sen yksinään tulekaan ratkaista kaikkia energiankäytön hallinnan ja kehittämisen tarpeita.

Ehdotuksessa kerrottu ohjeellinen ajankäyttö todistuksen laadintaan, etenkin parannustoimenpiteiden analysointiin (selvittämiset, takaisinmaksuajat ym.) sekä arvioitu työmäärä eivät vastaa toisiaan. Lausunnossa ehdotetaankin mm., että taloudellista tarkastelua ei tehtäisi osana energiatodistuksen laatimista, vaan suositukset olisivat laadultaan teknisiä. Todistuksessa voi olla ohjeet tarpeellisen tiedon ja palvelun lähteille (taloudellisuusvertailut, kuntoarviot jne.). Todistusten luotettavuuden ja arvostuksen kannalta on tärkeää, että niiden laatijalta edellytetään pätevyyttä.

Myös sisäilman laatu ja sisäolosuhteet on mainittu asetustekstissä. Tämä on hyvä asia. Laskennallisessa energiatodistuksessa myös hyvät sisäolosuhteet tulevat huomioiduksi.

Riittävien resurssien saatavuuteen ja koulutukseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Resurssikysymykseen toisi omalta osaltaan helpotusta todistuksen selkeämpi fokusointi sekä siirtymäaikojen pidentäminen tarpeellisilta osin.

Yhteislausuntoon osallistuivat LVI-talotekniikkateollisuus ry, Suomen LVI-liitto SuLVI ry, LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry, VVS Föreningen i Finland rf VSF.

Lue lisää

Katso kaikki