Energiaomavarainen järjestelmä Lempäälän Marjamäkeen

Uudenlaiseen energiajärjestelmään sisältyy aurinkovoimalan lisäksi kaasumoottoreita, polttokennoja ja akusto.

Siemens ja Lempäälän Energia Oy ovat allekirjoittaneet sopimuksen älykkään hajautetun energiantuotantoprojektin suunnittelusta Lempäälän Marjamäkeen. Projekti alkaa suunnitteluosuudella, joka sisältää älykkään verkon automaatiojärjestelmän ja projektin eri osien yksityiskohtaisen suunnittelun.

Järjestelmään käytetään uusinta teknologiaa. Projektin tavoitteena on kustannustehokas energiajärjestelmä, joka on ympäristöystävällinen ja takaa samalla sähkönjakeluvarmuuden.

”Tavoitteemme on luoda energiayhteisö, joka tuottaa uusiutuvaa energiaa hajautetusti. Se tarkoittaa, että energiayhteisön huoltovarmuus ja toimivuus taataan kaikkina ajankohtina hyödyntämällä muun muassa kaasumaisia energialähteitä. Automaatiolla on tärkeä rooli energiayhteisössä, sillä se takaa järjestelmän toimivuuden”, sanoo Lempäälän Energia Oy:n toimitusjohtaja Toni Laakso.

Näkyvin osa energiajärjestelmää ovat kaksi aurinkopaneelikenttää, joissa on yhteensä 15 000 paneelia. Neljän megawatin aurinkopaneelikenttien vuosittainen sähköntuotto on 3 600 MWh. Jos energiaa tuotetaan enemmän kuin alueella kulutetaan, ylijäämä voidaan tarjota Suomen kantaverkkoyhtiö Fingridille. Lempäälän Energia Oy:n sähkökäytönjohtaja Joni Rintala korostaa, että aurinkopaneelikentät ovat vain osa Marjamäkeen rakennettavaa järjestelmäkokonaisuutta.

”Hankkeessa rakennettavaan uudenlaiseen energiajärjestelmään sisältyy myös kaasumoottoreita, polttokennoja ja akuston, jolla turvataan muun muassa aurinkopaneelikentän hetkelliset tehomuutokset. Energiayhteisön tuotantolaitoksissa hyödynnetään sähkön ja lämmön yhteistuotantoa ja näin saadaan laitosten hyötysuhde maksimoitua”, sanoo Rintala.

”Tämä on ensimmäinen näin laajan mittakaavan toteutus, joka varmasti kiinnostaa myös Euroopassa ja maailmalla. Lisäksi se avaa mahdollisuuden suomalaisen osaamisen viemiseksi muihin hankkeisiin”, kertoo Siemensin Energia-divisioonan johtaja Jussi Mäntynen.

Projekti alkaa järjestelmäsuunnittelusta, ja ensimmäiset toimitukset ajoittuvat vielä tämän vuoden lopulle.

Lue lisää

Katso kaikki