Energiansäästövinkit – Tee huonelämpötilan alentaminen oikein

Kuva: LVI-TU ry

Jokaisen asteen alentaminen lämmityksessä pienentää energialaskua keskimäärin 5 prosenttia. Lämpötilan alentamiseen ei kuitenkaan riitä patterin termostaatin pyöräytys pienemmälle asennolle, kertoo LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry tiedotteessaan.

Useimmat ajattelevat, että lämpötilan laskemiseksi riittää, kun käy pyöräyttämässä patterin tai huoneen termostaattia pienemmälle asennolle. Niin se riittääkin, mutta vain yhden patterin tai huonetilan osalta. Termostaatti on oikeastaan ylilämmön leikkuri, joka katkaisee lämmityksen, kun huoneen lämpötila jostakin syystä nousee korkeammaksi kuin halutaan.

− Patteritermostaatti ei säädä eikä laske verkostosta tulevan veden lämpötilaa. Muutoksen jälkeen muut huoneet ovat edelleen liian lämpimiä ja siinä äsken viilennetyssäkin huoneessa voi seuraava tulija taas nostaa lämpötilaa pienellä käden liikkeellä, muistuttaa LVI-TU ry:n erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen tiedotteessa.

Kun rakennuksessa on vesikiertoinen patteri- tai lattialämmitysjärjestelmä, lämmityksen tehoa ja samalla sen kuluttamaa energiamäärää voidaan säätää verkostoon menevän veden lämpötilaa alentamalla. Se tehdään järjestelmän yhteyteen asennetun automaattisen säätöjärjestelmän avulla. Käytännössä kaikissa Suomessa rakennetuissa vesikiertoisissa lämmitysjärjestelmissä on tällainen.

− Säätimen asetusarvoja muuttamalla voidaan laskea koko rakennuksen lämpötilatasoa. Säädin huomioi myös ulkolämpötilan ja pitää sisälämpötilan vakiona ulkolämpötilan muutoksista huolimatta. Teknisesti asia ei ole vaikea, mutta vaatii hyvää ymmärrystä muutosten vaikutuksista rakennuksen olosuhteisiin. Siksi on tärkeää, että muutokset suunnittelevat ja toteuttavat alan ammattilaiset, Mäkinen sanoo.

Verkoston veden lämpötilan alentaminen on toimiva ratkaisu, mutta parhaaseen lopputulokseen pääsee, kun säätöjärjestelmä on viritetty ja verkoston vesivirrat oikein tasapainotettu. Alkujaan kaikkien rakennusten osalta näin pitäisi olla, mutta vuosien kuluessa tilanne on saattanut muuttua. Myös asukkaat on syytä ottaa mukaan päätöksentekoon heti alusta lähtien.

− Joskus pelkästään ammattilaisen suorittaman järjestelmän toiminnan tarkistamisella ja palauttamalla se tarkoituksenmukaiseen tilaan voidaan saada merkittäviä säästöjä, Mäkinen opastaa.

− Asiasta on päätettävä yhdessä, ja kaikkien asukkaiden on hyväksyttävä se tai ainakin sopeuduttava muutokseen. Taloyhtiön hallituksen jäsenet eivät yksinään voi tehdä muutosta, vaikka intoa nyt olisi.

Lue lisää

Katso kaikki