Energiansäästössä kiinteistöjen käyttäjät avainasemassa – Vinkit tilojen käyttäjien ohjeistamiseen

Kuva: Pixabay

Energiansäästö toimitiloissa ja ylipäätään kaikissa kiinteistöissä onnistuu parhaiten, kun myös tilojen käyttäjät on muistettu ottaa huomioon ja ohjeistaa oikein, muistuttaa Motiva tiedotteessaan.

Kiinteistöjen, kuten toimistojen, koulujen ja virastojen, käyttäjät tarvitsevat tietoa, kannustusta ja motivointia siihen, kuinka he voivat käytännön toimillaan vaikuttaa rakennuksen energiankulutuksen tehostamiseen ja energian säästämiseen.

− Ensin kannattaa siis selvittää, miten ja mihin aikaan tiloja käytetään. Olisiko kenties mahdollista yhdistää iltakäytöt tiettyyn tai tiettyihin tiloihin, jolloin muissa tiloissa voidaan säätää ilmanvaihtoa pienemmäksi ja valaistus jopa kokonaan pois iltaisin, sanoo Motivan johtava asiantuntija Harri Heinaro tiedotteessa. 

Kiinteistöt voivat olla myös muiden kuin oman henkilöstön käytössä, jolloin sekä päivä- että iltakäyttäjät on muistettava huomioida erikseen ohjeistuksessa.

− Monet energiankulutusta lisäävät asiat eivät ole kiinteistöautomatiikan älykkyydellä hoidettavissa, ainakaan kaikkialla. Mitä vähemmän automaatio huolehtii tilojen energiankäytöstä, sitä enemmän käyttäjä voi vaikuttaa turhan energiankulutuksen karsimiseen. Hyvällä ohjeistuksella saa pienistä puroista yhdessä koko porukan kanssa ison energiansäästön virran, muistuttaa erityisasiantuntija Vesa Peltola Kuntaliitosta.

Esimerkiksi valot jäävät helposti palamaan tilasta poistuttaessa, mikäli automatiikka ei niitä sammuta. Turhien valojen sammuttelu kuuluu käyttäjien perusohjeistukseen.  

Vinkit tilojen käyttäjien ohjeistamiseen: 

Kerro tilojen käyttäjille:

  • valaistuksen käyttöajat ja -tavat
  • ilmanvaihdon käyttöajat ja toimintaohjeet ongelmatilanteissa
  • mihin heidän havaitsemistaan talotekniikan toimivuuteen liittyvistä epäkohdista, kuten esimerkiksi turhaan palavasta valaistuksesta, voi ilmoittaa
  • tilojen oikeat lämpötilat ja toimintaohjeet ongelmatilanteissa sekä suositukset veden käytöstä erityisesti pesutiloissa.

Tiedota toimenpiteistä avoimesti sen jälkeen, kun olet tarkistanut ja säätänyt ilmanvaihdon ja lämpötilat energiansäästötavoitteiden mukaiseksi.

Käykää tilojen käyttäjien kanssa läpi myös toimet, joilla varaudutaan mahdollisiin sähkökatkoihin.

Lue lisää

Katso kaikki