Energiamessut pidettiin Tampereella – ”Sähkön tuotantoon ja siirtämiseen tarvitaan investointeja”

Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelän mukaan kaukolämpö on paitsi yhä vähäpäästöisempi lämmitysmuoto, se on myös mahdollistaja, joka tukee muiden sektoreiden päästövähennystavoitteita ja tarjoaa tavan tasata sähkön tuotantopiikkejä. Talotekniikka-lehti kuvasi Leskelän Tampereen Energiamessuilla lokakuussa 2022. Kuva: Piritta Porthan

Energia-alan päätapahtuma Energiamessut järjestettiin Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 25.–27.10.2022. Talotekniikka-lehden toimitus piipahti keskiviikkona Tampereella ja kokosi kuvakollaasin tapahtumasta. Lehtemme oli mukana messuilla myös näytteilleasettajana.

Kuvat: Piritta Porthan

Ari Järvinen on toimitusjohtaja Lamit Oy:ssä, joka suunnittelee ja toteuttaa energiansäästöprojekteja ja lämpöselvityksiä taloyhtiöille. ”Kun otamme hukkalämmön tehokkaammin käyttöön, säästämme energiaa ja pienennämme päästöjä. Olemme tehneet selvitystyötä Tuurin kyläkauppaan, ja tulemme siellä myös toteuttamaan uusien kylmälaitteiden hukkalämmön käyttöönoton.”
Dlaboratoryn operatiivinen johtaja Henrik Winberg Ruotsista kertoi Energiamessujen esityksessään älykkäistä sähköverkoista. ”Sähköverkot kehittyvät vauhdilla. Kun ennen sähkön tuotanto, jakelu ja kulutus olivat toisistaan irrallisia, niistä on nyt tullut monimutkainen hämähäkinverkko, jossa energia ja tieto virtaavat moneen suuntaan. Tarvitsemme uudenlaista tietoa ja älykkäitä ratkaisuja, joilla voidaan esimerkiksi valvoa energiavirtoja ja hallita sähkökatkoja. Tässä datavetoisessa kehityksessä on tärkeä pysyä mukana.”
Kaukolämmön tuotannossa on viime vuosina otettu käyttöön uusia tuotantomenetelmiä, ja samaan aikaan myös lämpöyhtiöiden palvelut ovat kehittyneet. ”Ajankohtaisia juuri nyt ovat olosuhdepalvelut. Erilaisia säätö- ja mittauspalveluja käyttämällä taloyhtiöt pystyvät parantamaan kiinteistöjensä energiatehokkuutta ja saamaan sitä kautta aikaan kustannussäästöjä. Ratkaisut eivät ole edes kalliita toteuttaa, sillä kyse on lähinnä antureiden ja mittareiden asentamisesta”, kertoo Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry:n toiminnanjohtaja Katja Kurki-Suonio.
Pienreaktorit ovat ydinenergian uusi suunta, joka laajentaa ydinenergian mahdollisia käyttökohteita. VTT:n erikoistutkija Ville Tulkki kertoi Energiamessuilla VTT:n vuodesta 2020 lähtien kehittämästä pienreaktorista, jolla voitaisiin tuottaa vähähiilistä lämpöä kaupunkien kaukolämpöverkkoihin. ”Reaktori toimii alhaisessa paineessa ja lämpötilassa, ja sen lämpö siirretään sekundääripiirin kautta kaukolämpöverkkoon. Tavoitteena on saada teknologia kaupalliseen käyttöön”.

Lue myös Jukka Leskelän kolumni uusimmasta Talotekniikka-lehdestä: Energiakriisi haastaa muutokseen.

Lue lisää

Katso kaikki