Energia- ja kiertotalousosaamista pelillisyyden avulla

Vaasan yliopistossa on alkanut kaksivuotinen hanke ”Pelilliset energia- ja kiertotalousratkaisut” eli PEEK.

Vaasan yliopistossa on alkanut kaksivuotinen hanke ”Pelilliset energia- ja kiertotalousratkaisut” eli PEEK.

Kuluttajat kohtaavat tänä päivänä monenlaisia vaikeita valintoja, niin omien rahojen riittävyys kuin maapallon kestokyky huolestuttavat ihmisiä.

Pitäisikö pannuhuoneen vanha öljykattila vaihtaa maalämpöpumppuun? Tulisiko asuntolainalle hankkia korkosuojaus? Mihin nämä hehkulamput pitikään kierrättää? Niin omien rahojen riittävyys kuin maapallon kestokyky huolestuttavat ihmisiä.

Kotitalouksien tuen tarve avaa mahdollisuuksia pienyritysten liiketoiminnalle. Digitaalisuus japelillisyys auttavat yrityksiä luomaan työkaluja, joilla pystytään palvelemaan kotitalouksia paremmin.

Toisaalta energiatehokkuuden, kiertotalouden ja oman talouden hallinnan aloilla toimii jo vakiintuneita yrityksiä, jotka voivat saada aikaan uusia ratkaisuja.

”Pelilliset energia- ja kiertotalousratkaisut” eli PEEK-hanke on saanut Etelä-Pohjanmaan Liitolta Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR)-rahoitusta. Hankkeen erityisenä kohderyhmänä ovat Etelä-Pohjanmaan pk-yritykset.

”Hankkeen tavoitteena on luoda Etelä-Pohjanmaan pk-yrityssektorille uusia mahdollisuuksia edistää peleihin ja pelillistämiseen liittyvää tuotekehitystoimintaa, ja koota yhteen alan toimijoita toiminnan eteenpäin viemiseksi”, kertoo tutkimushanketta vetävä Vaasan yliopiston taloustieteen professori Panu Kalmi.

”Pelillisten ratkaisujen tarkoitus on lopulta hyödyttää kuluttajia erilaisten energian käyttöön ja kiertotalousratkaisujen tekemiseen liittyvissä valinnoissa.”

Hankkeessa järjestetään yhteistoiminnallisia työpajoja, joissa pelillisiä ratkaisuja kehitetään. Saaduista ratkaisumalleista kehitetään demoversioita, luodaan mittareita ja työkaluja niiden vaikutusten arvioimiseen, sekä tehdään strategisia tiekarttoja pelillisten ratkaisujen jatkokehitystä varten.

”Pelillistäminen tarjoaa energia- ja kiertotalousasioiden ajatteluun ihan uudenlaisia välineitä, joiden toimivuudesta olemme erityisen kiinnostuneita”, toteaa hankkeen toteutukseen osallistuva viestintätieteiden professori Tanja Sihvonen.

Hankkeessa olevia eteläpohjalaisia yhteistyötahoja ovat muun muassa Lakeuden Etappi, Thermopolis, Oma Säästöpankki, SEDU, ja Into Seinäjoki. Lisäksi hankkeen vaikutuspiirissä on iso joukko eteläpohjalaisia pk-yrityksiä. Hankkeen toteuttavat Vaasan yliopiston taloustieteen ja viestintätieteiden oppiaineet.

 

Professorit Panu Kalmi ja Tanja Sihvonen, arkistokuva: Vaasan yliopisto

Hankkeen verkkosivut

Lue lisää

Katso kaikki