Energia-ala tukee valtioneuvoston tavoitetta 80 prosentin päästöleikkauksista

Energia-alan tavoitteena on hyvin vähäpäästöinen sähkön ja kaukolämmön tuotanto vuonna 2050, toteaa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Juha Naukkarinen kommentoidessaan valtioneuvoston tulevaisuusselontekoa. Samalla sähköllä ja kaukolämmöllä voidaan korvata fossiilisia polttoaineita ja vähentää päästöjä niin liikenteessä, lämmityksessä kuin teollisuudessakin. Tämä pienentää myös riippuvuuttamme tuontipolttoaineista.
Valtioneuvoston tulevaisuusselonteossa esitetään tavoite, jonka mukaan Suomen päästöjä leikattaisiin vähintään 80 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2050 mennessä osana kansainvälistä yhteistyötä. Energiateollisuus pitää tavoitetta tärkeänä ja tukee sen toteuttamista. Naukkarisen mukaan alan tavoitteena on hyvin vähäpäästöinen sähkön ja kaukolämmön tuotanto vuonna 2050. Samalla sähköllä ja kaukolämmöllä voidaan korvata fossiilisia polttoaineita ja vähentää päästöjä niin liikenteessä, lämmityksessä kuin teollisuudessakin. Tämä pienentää myös riippuvuuttamme tuontipolttoaineista.
Erilaisia tulevaisuuskuvia tarvitaan. Valtioneuvoston selonteossa on esitetty neljä erilaista tulevaisuuskuvaa, joita ei ole tarkoitettu sellaisenaan toteutettaviksi vaan enemmänkin tuottamaan uusia ajatuksia. Olisi ollut toivottavaa, että valtioneuvosto olisi tarkastellut myös yhtä tai useampaa riskiskenaariota. Pohdinta siitä, miten Suomen tulisi toimia, jos maailma ei onnistu ilmastonmuutoksen torjunnassa, pitäisikin ottaa mukaan jatkotyöhön.
Vähäpäästöinen sähkön ja lämmön tuotanto ei toteudu automaattisesti. Jotta tarvittavat energiainvestoinnit suuntautuisivat ilmastohaasteen kannalta oikein, yhteiskunnan jatkopäätösten pitäisi olla johdonmukaisia ja pitkäjänteisiä.
Seuraavan 15 vuoden aikana koko energia-alalla tarvittavat investoinnit ovat Suomessa arviolta noin 25-30 miljardia euroa. Uusia investointeja tarvitaan myös korvaamaan vanhenevaa sähköntuotantokapasiteettiä.
Energia-ala on vuosikymmenien aikana ollut merkittävä investoija Suomessa. Sähköstä jo yli 60 prosenttia tuotetaan hiilidioksidivapaasti, yhdistetyn sähkön ja lämmöntuotannon osuus on maailman huippuluokkaa ja kaukolämmitetyissä taloissa asuu lähes puolet suomalaisista.
Energian hinta on saatu säilymään kilpailukykyisellä tasolla. Ilmastotavoitteiden toteuttamisen lisäksi on välttämätöntä, että Suomen saavuttamat kilpailuedut pystytään säilyttämään myös tulevaisuudessa. Samalla on turvattava energian saanti kaikissa olosuhteissa.

Lue lisää

Katso kaikki