Energia-ala haluaa naiset mukaan pelastamaan planeettaa

Energia-ala sitoutuu edistämään sukupuolten välistä tasa-arvoa kaikissa henkilöstöryhmissä 2030 mennessä ja haastaa mukaan muut teollisuuden alat 

Energiateollisuus ry luovutti sitoumuksensa tasa-arvoministeri Thomas Blomqvistille tänään. Ajankohtaisesta tilanteesta johtuen luovutus tapahtui sähköisesti. Energiateollisuus on mukana kansainvälisessä Equal by 30-kampanjassa, joka kerää mukaan energia-alan yrityksiä ja julkisen sektorin tahoja tasa-arvotyöhön.  Energia-ala on keskiössä ilmastonmuutoksen torjunnassa. Uuteen, puhtaaseen ja älykkääseen energiajärjestelmään siirtyminen vaatii uudenlaista ja monipuolista osaamista.  

-Energia-alalla on ratkaisuja aikamme suuriin haasteisiin. Näiden ratkaisujen toteuttamiseen tarvitsemme parhaat tekijät ja osaajat Kyse on siitä, että hukkaamme arvokasta potentiaalia, jos emme saa lisää naisia ilmastonmuutoksen vastaiseen työhön mukaan, sanoo Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä 

Tällä hetkellä vain 24 % Energiateollisuuden jäsenyhtiöissä työskentelevistä on naisia.  

On merkittävää, että tasa-arvon edistämiseen tarttuvat yhä enemmän perinteiset alat, kuten energia-ala. Tämä sitoumus on osoitus siitä, että sukupuolten välistä tasa-arvoa pidetään tärkeänä ja on tunnistettu, että parhaiden tulosten saavuttaminen edellyttää tasaisempaa sukupuolijakaumaa.  Tämä ajattelu näkyy myös tekoina yrityksissä, sanoo tasa-arvoministeri Thomas Blomqvist.

Energiateollisuus ry:n jäsenkyselyn mukaan yli 70 % energia-alan yrityksistä on edistänyt sukupuolten välistä tasa-arvoa yhdenvertaisuussuunnitelmilla, rekrytointien ja palkkauksen kautta sekä työpaikan käytäntöjen avulla.  

Kysely osoittaa, että energiayrityksille tasa-arvon edistäminen on aivan keskeinen asia ja keinojakin löytyy.  Energia-alalla tehtävän työn tärkeys korostuu yhä vahvemmin, kun puhtaan energian ja sähkön kysyntä kasvaa; työtä siis riittää ja siksi tarvitsemme enemmän naisia mukaan. Haastamme myös muut teollisuudenalat mukaan tähän työhön, Leskelä sanoo.  

Kyselyn mukaan suurimmaksi esteeksi tasa-arvon toteutumiselle nähdään naispuolisten hakijoiden vähäisyys ja sen taustalla oleva ilmiö, että naiset eivät hakeudu tekniikan alan opintoihin.  

-Tytöt pärjäävät hyvin luonnontieteellisissä ja matemaattisissa aineissa kouluissa, mutta eivät kuitenkaan hakeudu näille aloille opiskelemaan. Koulutusvalintoihin vaikuttaminen on tasa-arvon edistämisessä ja segregaation lieventämisessä keskeisin ratkaisu, sanoo Energiateollisuus ry:n asiantuntija Maiju Korhonen 

Kommentit

  Pasi Vuokko
  19.3.2020 11:19

  Suomessa on jo nyt mahdollisuuksien tasa-arvo korkealla tasolla. Sitä rajoittaa - yllätys, yllätys - miesten osalta asevelvollisuusajan asettamat rajoitukset, eli naisilla mahdollisuudet hakeutua eri aloille ovat miehiä paremmat. Jos naiset eivät hakeudu, se ei ole tasa-arvokysymys, vaan kyse on yksilöiden valinnasta.

  Miksi naisvaltaisilla aloilla ei nähdä vastaavia miesten rekryrointikampanjoita tai sitoumuksia? Koska tässä on kysymys yksipuolisesta naisasian ajamisesta, ei tasa-arvosta eikä ilmastonmuutoksen torjunnasta. On sääli, että Energiateollisuus on lähtenyt tähän totuudenvastaiseen feminismipolitiikkaan mukaan.

  Suomen kouluissa poikien ja tyttöjen oppimiserot ovat maailman suurimmat, tyttöjen hyväksi. Poikia syrjäytyy hälyttävällä vauhdilla. Nuorten miesten opiskeluun ja työntekoon keskittymistä häiritään pakollisella asevelvollisuudella. Kun tähän päälle omaan ajatteluun kykenemättömät tahot lähtevät mukaan näihin valtiofeminismin muka-tasa-arvohankkeisiin, joihin tullee kuulumaan mm "positiivista" syrjintää valintatilanteissa naisten hyväksi, olemme todella kaukana oikeudenmukaisuudesta ja todellisesta tasa-arvosta.

  Martti Wiik
  19.3.2020 19:19

  Mitäpä jos Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä siirtyisi pois tehtävästään ja antaisi oman tehtävänsä jollekin naiselle, kun kerran tarvitaan ne parhaat osaajat ja tekijät? Mutta ei, Jukka Leskelä ei tarkoita sitä, vaan aina kun joku tuollainen taloudelliseen eliittiin kuuluva erittäin korkean tulotason mies astuu hyvesignaloimaan sillä että tarvitaan enemmän naisia ja vähemmistöjä (lue: vähemmän miehiä, vähemmän suomalaisia miehiä), hän ei tarkoita omasta etuoikeutetusta asemastaan luopumista. Hän tarkoittaa alemman tulotason miehiä, joiden pitää antaa tilaa naisille, jotta Jukka Leskelä voi sanoa: "katsokaa kuinka hyvä ihminen minä olen".

Jätä kommentti

*

*