Energia-ala haluaa naiset mukaan pelastamaan planeettaa

Energia-ala sitoutuu edistämään sukupuolten välistä tasa-arvoa kaikissa henkilöstöryhmissä 2030 mennessä ja haastaa mukaan muut teollisuuden alat. 

Energia-ala sitoutuu edistämään sukupuolten välistä tasa-arvoa kaikissa henkilöstöryhmissä 2030 mennessä ja haastaa mukaan muut teollisuuden alat 

Energiateollisuus ry luovutti sitoumuksensa tasa-arvoministeri Thomas Blomqvistille tänään. Ajankohtaisesta tilanteesta johtuen luovutus tapahtui sähköisesti. Energiateollisuus on mukana kansainvälisessä Equal by 30-kampanjassa, joka kerää mukaan energia-alan yrityksiä ja julkisen sektorin tahoja tasa-arvotyöhön.  Energia-ala on keskiössä ilmastonmuutoksen torjunnassa. Uuteen, puhtaaseen ja älykkääseen energiajärjestelmään siirtyminen vaatii uudenlaista ja monipuolista osaamista.  

-Energia-alalla on ratkaisuja aikamme suuriin haasteisiin. Näiden ratkaisujen toteuttamiseen tarvitsemme parhaat tekijät ja osaajat Kyse on siitä, että hukkaamme arvokasta potentiaalia, jos emme saa lisää naisia ilmastonmuutoksen vastaiseen työhön mukaan, sanoo Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä 

Tällä hetkellä vain 24 % Energiateollisuuden jäsenyhtiöissä työskentelevistä on naisia.  

On merkittävää, että tasa-arvon edistämiseen tarttuvat yhä enemmän perinteiset alat, kuten energia-ala. Tämä sitoumus on osoitus siitä, että sukupuolten välistä tasa-arvoa pidetään tärkeänä ja on tunnistettu, että parhaiden tulosten saavuttaminen edellyttää tasaisempaa sukupuolijakaumaa.  Tämä ajattelu näkyy myös tekoina yrityksissä, sanoo tasa-arvoministeri Thomas Blomqvist.

Energiateollisuus ry:n jäsenkyselyn mukaan yli 70 % energia-alan yrityksistä on edistänyt sukupuolten välistä tasa-arvoa yhdenvertaisuussuunnitelmilla, rekrytointien ja palkkauksen kautta sekä työpaikan käytäntöjen avulla.  

Kysely osoittaa, että energiayrityksille tasa-arvon edistäminen on aivan keskeinen asia ja keinojakin löytyy.  Energia-alalla tehtävän työn tärkeys korostuu yhä vahvemmin, kun puhtaan energian ja sähkön kysyntä kasvaa; työtä siis riittää ja siksi tarvitsemme enemmän naisia mukaan. Haastamme myös muut teollisuudenalat mukaan tähän työhön, Leskelä sanoo.  

Kyselyn mukaan suurimmaksi esteeksi tasa-arvon toteutumiselle nähdään naispuolisten hakijoiden vähäisyys ja sen taustalla oleva ilmiö, että naiset eivät hakeudu tekniikan alan opintoihin.  

-Tytöt pärjäävät hyvin luonnontieteellisissä ja matemaattisissa aineissa kouluissa, mutta eivät kuitenkaan hakeudu näille aloille opiskelemaan. Koulutusvalintoihin vaikuttaminen on tasa-arvon edistämisessä ja segregaation lieventämisessä keskeisin ratkaisu, sanoo Energiateollisuus ry:n asiantuntija Maiju Korhonen 

Lue lisää

Katso kaikki