Elinkaarisuunnittelu kannattaa tehdä ajoissa

Kiinteistön elinkaarisuunnittelu kannattaa aloittaa jo tarveselvitys- ja hankesuunnitteluvaiheessa.

Kiinteistön elinkaarisuunnittelu kannattaa aloittaa jo tarveselvitys- ja hankesuunnitteluvaiheessa. Silloin energiatehokkuuteen pystyy vaikuttamaan enemmän. Kun hanke etenee pidemmälle, vaikutusmahdollisuudet muuttuvat myös kalliimmiksi.

Teksti: Piritta Porthan

Kiinteistön taloteknisten järjestelmien määrittely ja laskemisen perusteena olevat päätökset tehdään hankesuunnitteluvaiheessa. Siksi myös elinkaarisuunnitteluun liittyvät laskelmat kannattaa tehdä ajoissa.

– Teemme laskelmia ja elinkaaritarkasteluja päätösten tueksi, sanoo elinkaariasiantuntija ja ryhmäpäällikkö Eerik Mäkitalo. – Tarkastelemme muun muassa lämmitystä, jäähdytystä, rakenteiden eristystasoa, ilmanvaihdon tehokkuutta ja ikkunoiden aukotusta. Sen perusteella haemme optimia. Olemme tehneet hankesuunnitteluvaiheessa myös hiilijalanjälkilaskentaa.

Swecolla työskentelevä Mäkitalo kertoo esimerkin siitä, miksi varhainen suunnittelu kannattaa: Arkkitehdit suunnittelevat usein suuria ikkunoita, ja kunnat eivät halua kouluihin koneellista jäähdytystä. Suomessa tulee kuitenkin paljon valituksia liian kuumista tiloista, ja määräysten rajoissa pysyminen ja todelliset lämpötilat täytyy testata olosuhdesimuloinnilla jo hyvin varhaisessa vaiheessa.

– Isot ikkunat ovat toki hienoja niin arkkitehtuurin kuin käyttäjänkin mielestä. Mutta aina teknisiä rajoitteita ei ymmärretä.

Tulevaisuudessa kiinteistöjen elinkaariedullisuuden määrittämistä ohjaavat enenevissä määrin ilmastoasiat ja EU-direktiivit.

Lue lisää

Katso kaikki