Elina Valtonen: ”Lupaprosesseille pitää saada käsittelykattoaika, jotta rakennusluvassa ei kestä kohtuuttoman kauan”

Kokoomuksen Elina Valtonen Rakennusteollisuus RT:n vaalitavoitteiden julkistustilaisuudessa. Kuva: Anne Soininen

Rakennusteollisuus RT julkisti loppuviikosta eduskuntavaalitavoitteensa hotelli Presidentissä Helsingissä. Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Elina Valtonen oli mukana tilaisuuden paneelikeskustelussa, jossa eri puolueiden edustajat kertoivat omat näkemyksensä RT:n vaaliteemoihin.

Rakennusteollisuus RT julkisti eduskuntavaalitavoitteensa ja lupauksensa torstaina 1.12. RT lupaa Suomelle järkevän hintaista ja tarpeita vastaavaa asumista, parempaa logistista saavutettavuutta ja ympäristövaikutusten vähentämistä. Näihin tavoitteisiin pääsemiseksi RT odottaa konkreettisia tekoja myös päättäjiltä.

Yksi RT:n lupauksista on rakentaa vähintään 35 000 asuntoa vuosittain. Tavoitteen saavuttamiseksi se kuitenkin tarvitsee sujuvampia kaavoitus- ja lupaprosesseja. Miten niitä saadaan nopeutettua ja tehostettua, Elina Valtonen?

− Ensinnäkin meidän pitää saada lupaprosesseille käsittelykattoaika, joka takaa sen, että rakennusluvassa ei kestä kohtuuttoman kauan. Tarvitsemme myös pitkäjänteistä kaavoitusta ja yhdyskuntasuunnittelua. Rakentaminen investointina edellyttää pitkäjänteistä sääntely-ympäristöä. Pitäisi tehdä enemmän tilaa myös vapaarahoitteiselle ja markkinaehtoiselle rakentamiselle yhä monimuotoisemmin. Lisäksi pitäisi – siltä osin kuin vain mahdollista – purkaa sitä raskasta verotaakkaa, joka liittyy rakentamiseen, sanoi Valtonen Talotekniikka-lehdelle.

EU:n korjausrakentamisohjelman myötä korjausrakentamista pitäisi nopeuttaa ja lisätä voimakkaasti. Miten se käytännössä tehdään: mistä saadaan riittävästi rahoitusta ja osaamista?

− Tämä on meidän koko yhteiskuntamme yhteinen ponnistus, ja se oikeastaan vastaa myös siihen kysymykseen, että mistä resurssit ja rahat. Elämme nousevien korkojen aikaa ja valtio on alijäämäinen, mutta samaan aikaan meidän pitää saavuttaa tavoitteet niin yhteiskuntamme päästöttömyydessä kuin myös monimuotoisessa ja energiatehokkaassa asumisessa. Tähän tarvitsemme kaikkia: valtiota, kuntia, julkista valtaa, kotitalouksia, yrityksiä ja kaikkia innovatiivisia ratkaisuja, joita teollisuudella on tarjota.

Elina Valtosen lisäksi RT:n vaalipaneeliin osallistuivat myös Matias Mäkynen (SDP), Lulu Ranne (PS), Petri Honkonen (Kesk.) sekä Atte Harjanne (Vihr.). Paneelin moderaattorina toimi toimittaja Nina Rahkola

Lue lisää

Katso kaikki