Elena-avustuksia kestäviin energiahankkeisiin – tarkoitettu yli 30 miljoonan euron investointeihin

Suomessa ELENA-avustukset sopivat mainiosti allianssihankkeille, neuvoo asiantuntija.

Kuva: Shutterstock

Euroopan Investointipankki EIP kertoi tiistaina 7.11. Helsingissä Elena-avustuksista (European Local Energy Assistance). Tapahtuma kuuluu EIP:n Euroopan-laajuiseen kiertueeseen, kerrotaan Euroopan Investointipankin tiedotteessa. Elena-avustukset on tarkoitettu kestävien energiahankkeiden – energiatehokkuuteen ja uusiutuvaan energiaan liittyvien investointien – valmisteluun ja toteuttamiseen rakentamisen ja innovatiivisen kaupunkiliikenteen sektoreilla. Avustuksella voi kattaa markkinatutkimuksien, liiketoimintasuunnitelmien, energiakatselmuksien sekä energiaprojektien loppuun saattamiseksi tarvittavien sopimuksien kustannuksia, tiedotteessa kerrotaan.

Euroopan investointipankki haluaa kannustaa ja aktivoida suomalaisia organisaatioita hakemaan Elena-avustusten avulla aiempaa huomattavasti aktiivisemmin rahoitusta ja avustuksia esimerkiksi seuraaviin hankkeisiin:  korjausrakentamisen hankkeet parantamaan yksityisten ja julkisten kiinteistöjen sekä rakennusten energiatehokkuutta ja ympäristöystävällisyyttä, joukkoliikenteen kestävää kehitystä edistävät projektit kaupunkiympäristöissä, kaupunki-infran kestävät lämmitysratkaisut, kuten kaukolämpöhankkeet sekä energiatehokkaat katuvalaistushankkeet ja uusiutuvan energian käyttöä edistävät rakennushankkeet, tiedotteessa kerrotaan.

Elena-avustukset on tarkoitettu yli 30 miljoonan euron hankkeille.

– Suomen kokoisessa maassa voi olla haastavaa saada niin suurta hanketta liikkeelle yksin. Siksi allianssihankkeet, joita osataan tehdä Suomessa hyvin, sopivat Elena-hakemuksiin. Eikä idean tarvitse olla aivan valmis, kun Euroopan investointipankin toimisto voi antaa siihen hyviä neuvoja. Kannustan olemaan yhteydessä sinne, kiinteistöjen energiatehokkuuden ja rahoituksen asiantuntija Kirsi-Maaria Forssell Motivasta toteaa.

Infopäivän aikana kuultiin paikallisia esityksiä sekä käytiin käytännönläheisiä keskusteluja ja kahdenvälisiä tapaamisia EIP:n edustajien kanssa. Tilaisuudessa puhuivat muun muassa Euroopan investointipankin varapääjohtaja Thomas Östros sekä EIP:n Helsingin-toimiston päällikkö Jaani Pietikäinen tiedotteessa.

– Näissä tapahtumissa saa tärkeää tietoa Elena-avustuksista sekä keskustellaan käynnissä olevista hankkeista. Osallistujat verkostoituvat sellaisten julkisen ja yksityisen sektorin toimijoiden kanssa, jotka aikovat toteuttaa hankkeita energiatehokkuuden ja uusiutuvien energialähteiden alalla, Pietikäinen kertoo.

Avustuksia ja rahoitusta voi hakea kestäviin hankkeisiin seuraavilla avainalueilla: rakennukset (julkinen ja asuinrakentaminen), kaupunkien infrastruktuuri (katuvalaistus, kaukolämpö) sekä joukkoliikenne. Vuosina 2014–2020 tämä tuki on myönnetty Horisontti 2020 -ohjelmasta, ja se jatkuu nykyisen monivuotisen rahoituskehyksen (2021–2027) aikana InvestEU-ohjelman puitteissa.

Lue lisää

Katso kaikki