Eero Saikkosesta rakennusneuvos – Arvonimen myönsi tasavallan presidentti

"Jos terveys kestää, aion olla töissä 75-vuotiaaksi asti", Saikkonen, 71, sanoo.

Tasavallan presidentti on myöntänyt Vilpe Oy:n perustajalle, rakennusmestari Eero Saikkoselle rakennusneuvoksen arvonimen. Kesäkuussa myönnettiin 50 arvonimeä, joista rakennusneuvoksia oli kaksi. Vuodesta 1943 asti nimettyjä rakennusneuvoksia on Suomessa alle 200.

Talotekniikka-lehti

Mustasaarelaisyritys Vilpe Oy:n perustaja, rakennusmestari Eero Saikkonen on saanut rakennusneuvoksen arvonimen, jonka tasavallan presidentti myönsi 18. kesäkuuta 2021.

Myönnetty arvonimi perustuu Saikkosen tekemään elämäntyöhön suomalaisen rakennusalan hyväksi. Hän on vaikuttanut suomalaiseen kattorakentamiseen kehittämillään tuoteinnovaatiolla sekä johtanut ilmanvaihdon päätelaitteita ja erikoiskattotarvikkeita valmistavaa yritystä Vilpe Oy:tä.

Saikkonen arvostaa suuresti elettä Suomen valtiolta ja Sauli Niinistöltä.

– Tämä oli tosi iso yllätys. En olisi koskaan uskonut, että tällainen huomionosoitus toteutuu, hän sanoo.

Eero Saikkosen poika, vuonna 2020 Vilpen toimitusjohtajan paikan ottanut Tuomas Saikkonen on ylpeä isänsä elämäntyöstä.

– Eero on onnistunut luomaan Suomeen yrityksen, joka on menestynyt 45 vuotta ja ollut pitkään Mustasaaren seudulla merkittävä työnantaja, Tuomas Saikkonen sanoo.

56 vuoden elämäntyö rakennusalalla

Eero Saikkonen on aina ollut omistautunut rakentamiselle ja uusien ratkaisujen kehittämiselle. Lapsena koulunkäynti ei ollut mielekästä, mutta metalli- ja puutyöt kiinnostivat kiitettävin arvosanoin.

Tie kohti yrittäjyyttä sai alkunsa vuonna 1973. Saikkonen työskenteli kattoasentajien työnjohtajana Kristiinankaupungin voimalaitostyömaalla, joka kohosi 80 metrin korkeuteen meren rannassa. Tuuliolosuhteet olivat vaativat, ja asentajilla oli ongelmia saada bitumilla liimattu kattohuopa eristyksineen pysymään paikoillaan.

Saikkonen kehitti ongelmaan uudenlaisen ratkaisun: muovikiinnikkeen, joka myötäili painoa. Tuotetta kutsuttiin sienikiinnikkeeksi, ja yritys SK Tuote perustettiin tämän kiinnikkeen ympärille vuonna 1975. Vilpe-tuoteperhe kehitettiin 1980-luvun lopulla, ja koko yrityksen nimeksi vaihdettiin Vilpe Oy vuonna 2018.

Eero Saikkonen on toiminut rakennusalalla kaikkiaan 56 vuotta. Hän jatkaa edelleen pääosin yrityksensä tuotekehityksen parissa ja vaikuttaa alan kehitykseen suhdeverkostonsa kautta.

– Jos terveys kestää, aion olla töissä 75-vuotiaaksi asti, nyt 71-vuotias Saikkonen sanoo.

Lue lisää

Katso kaikki